A.Vogel Blog
 

A.Vogel blog

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) και πώς να την αντιμετωπίσετε φυσικά

από Antonis Tzimpoulas, στις 19 Οκτωβρίου 2017, Άγχος, Αλκαλοποίηση, Ήπια κατάθλιψη, Υγεία του ύπνου

5 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του SAD

Με το χειμώνα καθ’ οδόν είναι καιρός να πούμε αντίο στον ήλιο και χωρίς τόσο πολύ φως της ημέρας, πολλοί από εμάς γίνονται επιρρεπείς στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD-Seasonal affective disorder) τους χειμερινούς μήνες. Το SAD μπορεί να μας στραγγίξει από ενέργεια και να μας κάνει να αισθανόμαστε λυπημένοι. Πώς μπορούμε λοιπόν να εμποδίσουμε το SAD το χειμώνα; Μάθετε παρακάτω.

Τι είναι το SAD;

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, επίσης γνωστή ως SAD, είναι ένας τύπος κατάθλιψης που συσχετίζεται με τις εποχές. Συνήθως ξεκινάει το φθινόπωρο και συνεχίζει μέχρι το χειμώνα, με πιο έντονα συμπτώματα κατά τη διάρκεια των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Συχνά εξαφανίζεται κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι και επιστρέφει ξανά το φθινόπωρο που ακολουθεί.

Τα συμπτώματα του SAD περιλαμβάνουν: κόπωση, επίμονη χαμηλή διάθεση, έλλειψη κινήτρων, ύπνο περισσότερο από το συνηθισμένο και αισθήματα απελπισίας και θλίψης.

Ιστορικά, δουλεύαμε μόνο έξω. Πριν από 200 χρόνια το 75% του πληθυσμού εργάζονταν σε εξωτερικούς χώρους τώρα λιγότερο από το 10% εργάζεται εκτός.1 Σταδιακά γίνεται όλο και λιγότερο εκτεθειμένο στο φυσικό φως. οι σύγχρονοι τρόποι ζωής μας εμποδίζουν να ζούμε κοντά στη φύση, η αύξηση τησ νυχτερινής βάρδιας έχει αποδυναμώσει τη φυσική ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το ρολόι του. Αυτές οι μετατοπίσεις του τρόπου ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε ελαφρά προβλήματα ανεπάρκειας όπως το SAD.

Τι προκαλεί το SAD;

Η ακριβής αιτία του SAD δεν είναι γνωστή, ωστόσο υπάρχουν αρκετές θεωρίες.

Το SAD εξαρτάται από το ηλιακό φώς
Η πιο δημοφιλής θεωρία υποδηλώνει ότι η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή συμβαίνει λόγω των εποχιακών αλλαγών του φωτός. Όταν το φως πλήττει τους υποδοχείς στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, τα μηνύματα αποστέλλονται στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τον ύπνο, τη σεξουαλική κίνηση, τη διάθεση, την ενέργεια και την όρεξη. Αν δεν λάβουμε αρκετό φως, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτές οι λειτουργίες μπορεί να εξασθενήσουν.

Διαταραχές στο ρολόι του σώματός μας (κιρκαδικοί ρυθμοί)
Η έλλειψη φωτός κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να διαταράξει το ρολόι του σώματός μας. Οι μειωμένες ώρες της ημέρας μπορούν να «εξαπατήσουν» τον εγκέφαλό μας και να σκεπτόμαστε ότι είναι νυχτερινή ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. αυτό μπορεί στη συνέχεια να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι και με χαμηλή διάθεση.

Αυτή η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης D. Θεωρείται ότι η έλλειψη ηλιακού φωτός κρατάει τον υποθάλαμο από το να λειτουργεί σωστά, γεγονός που οδηγεί στη διαταραχή των κιρκαδικών ρυθμών, που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης.

Υψηλά επίπεδα μελατονίνης
Όταν επικρατεί σκοτάδι ο εγκέφαλός μας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία μας κάνει να κοιμηθούμε και όταν το φως της ημέρας έρθει ξανά, σταματάμε να παράγουμε μελατονίνη και ξυπνάμε. Τα άτομα με SAD τείνουν να παράγουν υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης το χειμώνα από ό, τι τα άτομα χωρίς SAD.

Όταν κάποιος με υψηλά επίπεδα μελατονίνης εκτίθεται σε έντονο φως, τα επίπεδα μελατονίνης πέφτουν πίσω σε φυσιολογικά επίπεδα. Παρόλα αυτά, όσοι πάσχουν από SAD εξακολουθούν να βιώνουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάσταση υποδηλώνοντας ότι αυτό δεν είναι η μόνη αιτία του SAD.

Χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης
Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεσή μας, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης. Η έλλειψη ηλιακού φωτός θεωρείται ότι συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης που μπορεί να προκαλέσουν SAD.

5 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του SAD

1) Φωτοθεραπεία
Η θεραπεία με φως είναι η πιο κοινή μέθοδος πρόληψης και αντιμετώπισης του SAD. Οι λαμπτήρες SAD προσπαθούν να μιμούνται το φυσικό φως ημέρας με την τόνωση των υποδοχέων στα μάτια για να προκαλέσουν την απελευθέρωση σεροτονίνης. Αυτή η ώθηση της σεροτονίνης θεωρείται ότι συμβάλλει στην αύξηση φυσικών κύκλων ύπνου και γενικότερου αισθήματος ευεξίας.

Οι λαμπτήρες SAD πρέπει να εκπέμπουν ένταση φωτός τουλάχιστον 2.500 lux για να απελευθερώσουμε σεροτονίνης. Οι λαμπτήρες SAD θα πρέπει να τοποθετούνται στην περιφερειακή όρασή μας και όχι ακριβώς μπροστά μας, η απόσταση από τη λάμπα SAD θα εξαρτάται σχετικά με την ένταση του φωτός. Συνιστάται η χρήση των λαμπτήρων SAD το πρωί, καθώς αυτό θα σας δώσει μια ώθηση για όλη την ημέρα και να μην επηρεαστεί ο ύπνος σας.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα φώτα διαφορετικών χρωμάτων μπορούν να επηρεάσουν επίσης τη διάθεσή μας. Το μπλε φως έχει βρεθεί ότι είναι πιο επωφελές για την ενίσχυση της διάθεσής μας από το πράσινο ή το κόκκινο φως. Θεωρείται ότι το μπλε φως παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του εγκεφάλου μας να επεξεργάζεται τα συναισθήματα. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η δαπάνη περισσότερου χρόνου σε περιβάλλοντα με μπλε φωτισμό θα μπορούσε, ενδεχομένως, να βοηθήσει στην αποτροπή του SAD.

Εκτός από τους λαμπτήρες SAD, τα ξυπνητήρια ρολογιού Sunrise είναι ένας άλλος τρόπος για να ρυθμίσετε τους κιρκάδιους ρυθμούς σας. Παρόμοια με τις λυχνίες SAD, τα ρολόγια ανατολής αντιγράφουν τον φυσικό φωτισμό. Έτσι, αντί να ξυπνήσετε από μία κόρνα αυτοκινήτου, σειρήνες ή άλλο ηχητικό σήμα από συνηθισμένο ξυπνητήρι, θα ξυπνήσετε σταδιακά με αυξανόμενο φως. Παίρνουν περίπου μισή ώρα για να φτάσουν στην πλήρη φωτεινότητα τους και συχνά έχουν έναν απαλό ήχο της φύσης εάν χρειάζεστε λίγο ενθουσιασμό για να ξυπνήσετε.

2) Άσκηση
Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και τώρα υποστηρίζεται επιστημονικά. Η άσκηση για 1 ώρα την εβδομάδα έχει αποδειχθεί ότι παρέχει τα ίδια αποτελέσματα με 2,5 ώρες θεραπείας με φως. Δοκιμάστε το γρήγορο περπάτημα ή τα ήπια, χαμηλού επιπέδου αθλήματα όπως η γιόγκα.

3) Συμπλήρωμα βιταμίνης D
Η βιταμίνη D έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για την αντιμετώπιση του SAD λόγω της σύνδεσής του με το φως. Παίρνουμε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D από το φως του ήλιου και είναι δύσκολο να το λάβουμε από τη διατροφή μας χωρίς τη βοήθεια συμπληρωμάτων. Μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D συνέβαλε στη βελτίωση της κατάθλιψης σε άτομα που πάσχουν από SAD.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, η βιταμίνη D είναι συνήθως διαθέσιμη σε εμάς από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο μέσω του ήλιου, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών η βιταμίνη D είναι λιγότερο διαθέσιμη σε εμάς και αυτή είναι η εποχή που το SAD είναι πιθανότερο να κάνει αισθητή την παρουσία του. Η βιταμίνη D εμφανίζεται σε εγκεφαλικούς ιστούς και αυξάνει την ανάπτυξη νέων νευρώνων.

4) Φυτοθεραπεία
Η βαλεριάνα και το βαλσαμόχορτο, χρησιμοποιούνται συχνότερα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του SAD. Έρευνα έχει δείξει ότι η υπερικίνη, που βρίσκεται στο βαλσαμόχορτο, παρεμβαίνει στις λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλο που προκαλούνται από την κατάθλιψη.

Το βαλσαμόχορτο μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα μας να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά και να αποκαταστήσει με γενική αίσθηση ευεξίας. Αν και δεν έχει τις ίδιες παρενέργειες που υπάρχουν σε φάρμακα όπως το Prozac, επιταχύνει τη λειτουργία του ήπατος που σημαίνει ότι δεν συνιστάται παράλληλα με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο (συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών). Μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στον ήλιο και συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με θεραπεία φωτός.

5) Βγείτε έξω
Αν μπορείτε, προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα φυσικού φωτός, στο οποίο εκτίθεστε. Ανοίξτε τις κουρτίνες και τις περσίδες σας στο σπίτι και στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάντε σύντομες βόλτες έξω κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας διαλείμματος για να προσπαθήσετε να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαφή με τη φύση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιακού ρυθμού και των επιπέδων της κατάθλιψης, της κόπωσης και του άγχους. Δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα σε τοπικό πάρκο και να απομακρυνθείτε από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Το κολύμπι δασών είναι πολύ καλή ιδέα και υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, με τους οποίους η φύση μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Πώς επηρεάζει το άγχος το πεπτικό μας σύστημα;

από Antonis Tzimpoulas, στις 14 Οκτωβρίου 2017, A.Vogel, Αποτοξίνωση, Διατροφή, Δυσπεψία, Ευερέθιστο έντερο, Ήπαρ, Καούρα, Πεπτικές διαταραχές


Είστε εξοικειωμένοι με το πώς το στρες μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σας σύστημα;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν επίγνωση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει το στρες στο νευρικό μας σύστημα, αλλά πολλοί από εμάς δεν εκτιμούν την επίδραση που μπορεί να έχει το άγχος στο πεπτικό μας σύστημα. 

Πώς αντιδρά το σώμα μας στο άγχος;

Είναι πραγματικά τυχαίο ότι το Λονδίνο φαίνεται να είναι γεμάτο από  ανθρώπους αγχωμένους που πάσχουν από πεπτικά προβλήματα και έλλειψη ύπνου;

Ο ρυθμός της ζωής, ο όγκος των ανθρώπων και οι καθημερινές απαιτήσεις σε μια πολυσύχναστη πόλη είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι συμβαίνει όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε συνεχείς στρεσογόνους παράγοντες.

Στην πραγματικότητα, δεν έχει σημασία τι προκαλεί το άγχος, το πραγματικό πρόβλημα είναι η αλυσιδωτή αντίδραση των ορμονών του στρες που απελευθερώνονται στο σώμα καθώς φυσικά προετοιμάζεται να πολεμήσει ή να εγκαταλείψει οποιαδήποτε απειλή:

 1. Το αίμα εκτρέπεται στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες, που θα πρέπει να λειτουργούν καλά για να απομακρύνουν τον κίνδυνο.
 2. Ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται για να αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά γύρω από το σώμα σε αυτές τις περιοχές το αίμα εκτρέπεται μακριά από τον πεπτικό σωλήνα.
 3. Η αναπνοή επιταχύνεται για να λάβουν οξυγόνο οι μυες όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
 4. Τα επίπεδα ιδρώτα ανεβαίνουν για να σταματήσουν το σώμα από υπερθέρμανση
 5. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται δραματικά, έτσι ώστε η γλυκόζη να είναι διαθέσιμη για τη διατροφή του εγκεφάλου και των μυών και
 6. Τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται.

Η συνολική επίδραση είναι υψηλότερη αρτηριακή πίεση, πεπτικά προβλήματα, άγχος, ένταση μυών, έντονο αίσθημα παλμών και ταχυκαρδία. Αν το σώμα σας κατακλυστεί συνεχώς με ορμόνες στρες, τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται.

Τι συμβαίνει με το πεπτικό σύστημα;

Υπό κανονικές συνθήκες, το πεπτικό μας σύστημα θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλαμβάνει καθημερινά το καθήκον της ανάμειξης, συμπύκνωσης και απορρόφησης, για να βοηθήσει στη διάσπαση της τροφής μας και να ξεκινήσει την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που απαιτούμε για καλή υγεία και ευεξία.

Εντούτοις, όταν οι ορμόνες του στρες πλημμυρίζουν το σώμα μας, το πεπτικό μας σύστημα κλείνει αποτελεσματικά, αναγκάζοντας τους πεπτικούς μας μύες να συστέλλονται περισσότερο ή λιγότερο συχνά. Οι γαστρικές εκκρίσεις και τα επίπεδα στομαχικού οξέος αυξάνονται ή και μειώνονται και τα υγιή βακτήρια του εντέρου μας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος που είναι πιθανό να βιώσουμε;

 • Λιγότερες πεπτικές εκκρίσεις γίνονται για να μας βοηθήσουν να χωνέψουμε τα τρόφιμα (προκαλώντας περισσότερα αέρια, φούσκωμα ή και ναυτία),
 • τα επίπεδα στομαχικού οξέος μπορούν να αυξηθούν (προκαλώντας παλινδρόμηση οξέος, πόνο και φλεγμονή) και
 • οι πεπτικές συστολές μπορεί να αυξηθούν ή να μειωθούν (διάρροια, δυσκοιλιότητα, σπασμοί κ.λπ.)

Αυτά τα συμπτώματα μας αφήνουν ανοιχτά σε απειλητική ανοσία (με τουλάχιστον το 70% των ανοσολογικών κυττάρων στο έντερό μας), λοίμωξη και περαιτέρω επιπτώσεις στη διάθεσή μας.


Ο εγκέφαλος στο έντερο ή στο εντερικό νευρικό σύστημα

Πρέπει επίσης να αναφερθεί η σημαντική σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Όλοι έχουμε ακούσει για «συναισθήματα εντέρων» ή για «πεταλούδες» και «φτερουγίσματα» σε ορισμένες καταστάσεις.

Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο Εντερικό Νευρικό Σύστημα (ENS) ή στον «εγκέφαλο στο έντερο» που συνδέει την πεπτική λειτουργία με τη διάθεση και το αντίστροφο. Το ENS είναι δύο λεπτές στοιβάδες με περισσότερα από 100 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα που καλύπτουν το γαστρεντερικό μας σωλήνα από τον οισοφάγο έως το ορθό.

Ένας αυτοκινητόδρομος των νεύρων τρέχει κατευθείαν από τον πραγματικό μας εγκέφαλο στο πεπτικό μας σύστημα, και τα μηνύματα ρέουν και στις δύο κατευθύνσεις μεταξύ των δύο.

Το 95% της σεροτονίνης του σώματος (μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, του ύπνου, της όρεξης) βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα και όχι στον εγκέφαλο.

Το ENS μπορεί να προκαλέσει μεγάλες συναισθηματικές μεταπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και λειτουργικά προβλήματα στο έντερο όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, πόνο και στομαχικές διαταραχές.

Για δεκαετίες, οι ερευνητές και οι γιατροί πίστευαν ότι το άγχος και η κατάθλιψη συνέβαλαν σε αυτά τα προβλήματα. Ωστόσο, οι μελέτες μας και άλλα δείχνουν ότι μπορεί να είναι και το αντίστροφο «, εξηγεί ο Jay Pasricha, M.D., διευθυντής του Κέντρου Νευρογαστροεντερολογίας του Johns Hopkins, του οποίου η έρευνα για το εντερικό νευρικό σύστημα έχει κερδίσει διεθνή προσοχή. Οι ερευνητές βρίσκουν ενδείξεις ότι ο ερεθισμός στο γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να στείλει σήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) που προκαλούν αλλαγές στη διάθεση.

«Αυτά τα νέα ευρήματα μπορεί να εξηγήσουν γιατί ένα υψηλότερο από το φυσιολογικό ποσοστό ατόμων με IBS και λειτουργικά προβλήματα στο έντερο αναπτύσσουν κατάθλιψη και άγχος», λέει ο Pasricha. «Αυτό είναι σημαντικό, επειδή μέχρι 30 έως 40 τοις εκατό του πληθυσμού έχει λειτουργικά προβλήματα εντέρου σε κάποιο σημείο».

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας;

 

Ακούστε το έντερό σας

Δεδομένης της σχέσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μπορούμε να αντιδράσουμε σε ορισμένα τρόφιμα και ίσως αισθανόμαστε καλύτερα να τα αποφεύγουμε. Έχετε αισθανθεί ποτέ κουρασμένος, ναυτία, ή λίγο «ασαφής» μετά από ένα γεύμα; Εάν ναι, το εντερικό νευρικό σας σύστημα μπορεί να αντιδρά σε κάτι που έχετε φάει. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε μετά το φαγητό.

Ισορροπημένη διατροφή

Το σώμα πάντα εργάζεται για ισορροπία και αυτός είναι ένας λογικός τρόπος προσέγγισης του τι τρώμε. Το πεπτικό σύστημα εκτιμά την ισορροπημένη διατροφή. Όταν υποφέρουμε από άγχος, μπορούμε να επιλέξουμε ενστικτωδώς ζάχαρη, λίπος, καφεΐνη, οινόπνευμα και επεξεργασμένες τροφές, αλλά αυτό μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και να φέρει επιπλέον πεπτικές δυσλειτουργίες.

Τρώτε με προσοχή

Εάν το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα (το τμήμα του νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση ή την εγκατάλειψη του παθογόνου εχθρού) έχει ξεπεράσει τα όριά του και πρέπει να αντισταθμίσουμε τα αποτελέσματα, ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό μας νευρικό σύστημα (το τμήμα του νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την ‘ανάπαυση’ και την πέψη»).

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε αυτό είναι να επιδιώξουμε την εμπειρία της διατήρησης της προσοχής αντί της ανεφοδιασμού. Με άλλα λόγια, αντί να αρπάζουμε φαγητό στα όρθια, προσπαθούμε να πάρουμε χρόνο για να καθίσουμε, να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε το φαγητό μας.

Μασήστε, μασήστε και μασήστε λίγο περισσότερο

Αν μπορούσαμε να αλλάξουμε μόνο ένα πράγμα, θα ήταν το μάσημα. Να μασάτε και να μασάτε λίγο περισσότερο. Μην βάζετε το φαγητό σας κάτω. Εάν δεν αγγίζει τις πλευρές του φάρυγγα καθώς εισέρχεται προς τα κάτω, οι πιθανότητες είναι ότι το πεπτικό σύστημα δεν θα είναι έτοιμο γι ‘αυτό. Δοκιμάστε να μασάτε κάθε μπουκιά 20 φορές για λίγο καιρό και θα εκπλαγείτε με καλύτερα θα αισθάνεστε το πεπτικό σας σύστημα.

Η διαδικασία της μάσησης όχι μόνο βοηθά στη διάσπαση των τροφίμων σε εύπεπτα σωματίδια, αλλά παράγει επίσης πεπτικά ένζυμα μέσω του σάλιου. Όσο περισσότερο μασάμε, τόσο πιο εύκολο είναι στο στομάχι και στο λεπτό έντερο και τόσο καλύτερα χωνεύουμε, αποφεύγοντας τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Αποφύγετε να πίνετε με τα γεύματα

Όταν πίνουμε υγρό με ένα γεύμα αραιώνουμε τα φυσικά μας πεπτικά ένζυμα και ενδεχομένως πλένουμε το φαγητό προτού κατακερματιστεί σωστά. Για να μεγιστοποιήσετε το πεπτικό δυναμικό, πίνετε υγρά 20 ή 30 λεπτά πριν ή μετά το γεύμα.

Άσκηση

Η μέτρια άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διαχείριση του άγχους και τη διατήρηση της υγιούς πέψης. Η σωματική δραστηριότητα ανακουφίζει από την ένταση και διεγείρει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ονομάζονται ενδορφίνες οι οποίες φυσικά βελτιώνουν τη διάθεσή μας.

Σύμφωνα με μελέτες, ένας περίπατος μετά το γεύμα μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο τα τρόφιμα μετακινούνται μέσω του στομάχου, καθώς και να συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Θεραπεία χαλάρωσης

Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με το άγχος που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα συχνά επωφελούνται από τις θεραπείες χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, η ύπνωση, η προοδευτική χαλάρωση των μυών και ακόμη και χαλαρωτική μουσική. Οι πάσχοντες από IBS έχουν βρεθεί ότι παρουσιάζουν σημαντική μείωση του πόνου και του φουσκώματος μέσω άσκησης αυτών των τεχνικών.

Πικροτονωτικές ουσίες

Ως πάσχων από IBS, δύο από τους αγαπημένους μου τρόπους για να αντιμετωπίσω την πεπτική δυσλειτουργία μου είναι τα ανθοϊάματα και τα βάμματα με πικροτονωτικά.

Τα πικροτονωτικά ήταν επίσης μια αποκάλυψη για μένα. Η ικανότητά τους να βελτιώσουν την πεπτική λειτουργία και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών είναι θεαματική. Όποιος πάσχει από πεπτικά προβλήματα μπορεί να επωφεληθεί από το να συμπεριλάβει πικροτονωτικά βάμματα και τρόφιμα στη διατροφή, όπως το κιχώριο, τον φυτικό καφέ, την αγκινάρα, το νεροκάρδαμο, την πικραλίδα κτλ.

Ένα βάμμα πικρών όπως το Milk-thistle, το Yarrow, το Centaurium ή το Boldocynara σε λίγο νερό, περίπου 20 λεπτά πριν από τα γεύματα, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη φόρμουλα για όσους χρειάζονται πρόσθετη πεπτική υποστήριξη.

 

Προετοιμασία για την εποχή των κρυολογημάτων και της γρίπης

από Antonis Tzimpoulas, στις 11 Οκτωβρίου 2017, A.Vogel, Αλκαλοποίηση, Ανοσοποιητικό σύστημα, Αρθρίτιδα, Διατροφή, Εχινάκια, Κρυολόγημα, Λοιμώξεις, Πονόλαιμος και βήχας

Τι μπορείτε να κάνετε τώρα για να προετοιμαστείτε για την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης

Τα κρυολογήματα και η γρίπη έχουν ήδη αρχίσει να αναδύονται σε ολόκληρη τη χώρα, και σίγουρα έχουμε παρατηρήσει επιπλέον συναχομένους και βήχα στα γραφεία. Με τα πρώτα σημάδια της εμφάνισης της εποχής των κρυολογημάτων και της γρίπης, σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για αυτό που μπορείτε να κάνετε τώρα για να προετοιμαστείτε για το χειμώνα που φθάνει σε μερικούς μήνες.

Γιατί πρέπει να προετοιμαστείτε νωρίς

Η προετοιμασία για το χειμώνα νωρίς είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα κρυολογήματα και τη γρίπη – ή τουλάχιστον να μειώσετε τη σοβαρότητά τους! Κανείς δεν θέλει να αρρωστήσει για το εορταστικό διάλειμμα, οπότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ισχυρό και υγιές τώρα. Και με τα κρυολογήματα και τη γρίπη να έχουν ήδη εμφανιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, τώρα είναι ένας πολύ καλός χρόνος να ρίξετε μια ματιά σε αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε για να προετοιμαστείτε.

Ελέγξτε τη διατροφή σας

Καθώς ο ψυχρότερος καιρός έρχεται, μπορεί να είναι εύκολο να στραφείτε σε παρηγορητικά, βαρετά τρόφιμα αντί για όλα τα φρέσκα, υγιεινά τρόφιμα που έχετε (ελπίζουμε!). Να τρώτε το καλοκαίρι. Ωστόσο, τώρα είναι ο χρόνος που πραγματικά πρέπει να εστιάζετε στην καλή κατανάλωση. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα βασικά:

Φρούτα και λαχανικά.

Θα πρέπει να προσπαθείτε να τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα και βεβαιωθείτε ότι είναι ποικίλες – η κατανάλωση 5 μήλων την ημέρα δεν μετράει! Φωτεινά χρώματα φρούτων και λαχανικών είναι καλές για να επικεντρωθεί στο χειμώνα, καθώς περιέχουν γενικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης C. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το σπανάκι. Οι σούπες είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε επιπλέον λαχανικά στη διατροφή σας!

Σύνθετοι υδατάνθρακες.

Τρώγοντας άφθονους υδατάνθρακες όπως καστανό ρύζι, καφέ ψωμί, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, βρώμη και αμύγδαλα είναι εξαιρετικοί τρόποι να σας κρατήσουν πιο χορτάτους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Παρέχουν πολλή ενέργεια μέσα στην ημέρα και θα υποστηρίξουν ένα υγιές έντερο το οποίο, με τη σειρά του, θα φροντίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πρωτεΐνη.

Μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό και υγιές. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε πολλές φυτικές πρωτεΐνες όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, όσπρια και tofu, καθώς αυτά είναι γεμάτα ζωτικές βιταμίνες και μέταλλα.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα άσκησης

Η διατήρηση της δραστηριότητας είναι σημαντική κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε η συνήθεια να ασκείστε καθημερινά τώρα θα σας διευκολύνει να συνεχίσετε όταν ο καιρός γίνει πιο κρύος.

Η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική το χειμώνα για λίγους λόγους. Πρώτα απ ‘όλα, ενισχύει την κυκλοφορία, συμβάλλοντας στην αποστολή ανοσοκυττάρων σε όλο το σώμα για την αναζήτηση παθογόνων παραγόντων. Βοηθά επίσης να απελευθερώσει ορμόνες καλής αίσθησης που ονομάζονται ενδορφίνες, και αυτό είναι σημαντικό επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλή διάθεση καθώς οι ημέρες γίνονται συντομότερες, πιο σκούρες και ψυχρές.

Όπως στη διατροφή σας, συνιστάται μια ποικίλη ρουτίνα άσκησης. Το να τρέχετε έξω μερικές φορές την εβδομάδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε λίγο φρέσκο ​​αέρα, ενώ μισή ώρα πρακτική γιόγκα κάθε βράδυ μπορεί να βοηθήσει να τεντώσει τα πόδια και να πάρει το αίμα που κινείται από μια πλευρά στη δουλειά.

Το ιδανικό μου πρόγραμμα άσκησης για το χειμώνα περιλαμβάνει:

Τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους 2-3 φορές την εβδομάδα
30 λεπτά γιόγκα 4-5 ημέρες την εβδομάδα
Κολύμπι ή ένα άθλημα όπως τέννις μία φορά την εβδομάδα

Να έχετε καλό ύπνο είναι σημαντικό

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τα ενεργειακά επίπεδα, τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία γνωρίζετε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Πάρτε τη συνήθεια να πηγαίνετε στο κρεβάτι λίγο νωρίτερα για να εξασφαλίσετε ότι θα πάρετε όλες τις σημαντικές 8 ώρες ύπνου σας την ημέρα – σίγουρα θα αισθανθείτε το όφελος όταν ο κρύος καιρός έρθει.

Βιταμίνες, συμπληρώματα και φυτά

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποιες βιταμίνες, συμπληρώματα ή φυτά θα λάβετε, καθώς όλα φαίνονται ζωτικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Βιταμίνη C.

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, η Βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και ειδικά για την αναπνευστική οδό, όπου τα κρυολογήματα και η γρίπη χτυπάνε. Επιλέγετε τη Βιταμίνη C από μια φυσική πηγή, καθώς αυτό θα είναι ευκολότερο για το σώμα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει. Αποφύγετε τις τεράστιες εφάπαξ δόσεις και επιλέξτε αντ ‘αυτού μικρότερες δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτή η βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή, έτσι ώστε το σώμα να την απορροφά πλήρως.

Το δικό μας συμπλήρωμα Βιταμίνης C παρέχει 100mg ανά δισκίο και προέρχεται από φυτά όπως Acerola, φρούτα πάθους και φραγκοστάφυλο.

Η βιταμίνη D

Είναι γνωστή για το ρόλο της στη στήριξη της υγείας των οστών. Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πιθανό να αποδυναμωθεί λόγω έλλειψης ηλιακού φωτός, αλλά τότε αναμφισβήτητα το χρειάζεστε περισσότερο! Μην μπείτε στον πειρασμό να πάτε για τις πραγματικά υψηλές δόσεις – η διαλυτή σε λιπαρά βιταμίνη D έτσι θα αποθηκευτεί στο σώμα σας, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ υψηλές δόσεις μπορεί πραγματικά να είναι προβληματικές. Συνιστούμε περίπου 400IU την ημέρα.

Ψευδάργυρος.

Όταν πρόκειται για μεταλλικά στοιχεία, ο Ψευδάργυρος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη σωστή ανοσολογική λειτουργία. Εάν έχετε μια υγιεινή, πλούσια διατροφή με άφθονα καρύδια και σπόρους (ειδικά σπόρους κολοκύθας), τότε θα πρέπει να είστε ευχαριστημένοι. Αν όχι, ένα συμπλήρωμα σε ξηρούς καρπούς μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για προσθήκη στο διαιτολόγιό σας.

Balance base drink.

Το πρακτικό Balance base drink περιέχει μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, καθώς και την πολύ σημαντική βιταμίνη D και ψευδάργυρο. Αυτό το ποτό συνιστάται γενικά για κόπωση, το οποίο είναι ένα μπόνους κατά τη διάρκεια των αργών χειμωνιάτικων μηνών, αλλά η συμπερίληψη της βιταμίνης D και του ψευδαργύρου το καθιστά εξαιρετική επιλογή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Εχινάκια.

Τα κρυολογήματα και η γρίπη μπορεί να χτυπήσουν οποιαδήποτε στιγμή – έχουμε ήδη ένα ζευγάρι με βήχα και συνάχι στο γραφείο. Σας συνιστούμε να ελαττώσετε τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης, αλλά πολλοί από τους πελάτες μας επιλέγουν να το παίρνουν όλο το χειμώνα για να διατηρήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα ισχυρό και υγιές.

Πώς βοηθάει η Εχινάκια;

Η Εχινάκια είναι ένα παραδοσιακό φυτό που είναι γνωστό ότι βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Συμπληρώματα όπως το Echinaforce συμβάλλουν στην αύξηση της ανθεκτικότητας του σώματος σε λοίμωξη ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας στο σώμα να καταπολεμήσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.

Τυλιχτείτε στα ζεστά.

Η παραμονή στη ζέστη το χειμώνα είναι σημαντική για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αρρωστήσετε. Επωφεληθείτε από ένα ζεστό μπουφάν ενώ βρίσκεστε έξω, βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι καλά μονωμένο και απαλλαγμένο από ρεύματα και κρατήστε μερικές ζεστές κουβέρτες για να κρατήσετε ζεστό το βράδυ σας.

Αν διαπιστώσετε ότι ο πόνος στις αρθρώσεις σας χειροτερεύει λόγω του ψυχρότερου καιρού, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει το Atrogel με άρνικα βιολογικής καλλιέργειας.

 

 

Ημικρανίες στο συκώτι;

από Antonis Tzimpoulas, στις 9 Οκτωβρίου 2017, A.Vogel, Άγχος, Αλλεργίες, Ανοσοποιητικό σύστημα, Δυσπεψία, Ήπαρ, Νηστεία

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ ημικρανιών και ηπατικής υγείας;

Υπάρχουν μερικές καλές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η ημικρανία μπορεί στην πραγματικότητα να συσχετιστεί με το ήπαρ και την κατάστασή του – ιδιαίτερα τη μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο (NAFLD), η οποία προκύπτει από τη χρόνια κατανάλωση περίσσειας σακχάρων και υδατανθράκων.

Οι ημικρανίες πιστεύεται ότι προέρχονται από ένα συνδυασμό διεύρυνσης των αιμοφόρων αγγείων και από τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Όταν μια αρτηρία μεγαλώνει, προκαλεί την απελευθέρωση προ-φλεγμονωδών χημικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο της αρτηρίας, γεγονός που παρατείνει τον πόνο και το χρόνο αποκατάστασης.


Τι είναι ηπατική ημικρανία;

Όπως ίσως γνωρίζετε, το ήπαρ είναι το όργανο που μεταβολίζει (και αποτοξινώνει) εκατομμύρια ουσίες που εισέρχονται στο σώμα. Οι περιβαλλοντικοί ρύποι, η ποιότητα των τροφίμων και τα πρόσθετα τροφίμων, η κατανάλωση οινοπνεύματος και τα φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή κλπ. Επηρεάζουν το ρυθμό με το οποίο λειτουργεί το ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες (π.χ. NAFLD, ίνωση, κίρρωση κλπ.).

Η σχέση μεταξύ ήπατος και ημικρανίας έχει να κάνει με μεταβολές αιμοφόρων αγγείων που σχετίζονται με μεταβολές μεταβολισμού σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη, ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής (αγγελιοφόρο μόριο που απελευθερώνεται από τα νευρικά κύτταρα) και μεταβολίζεται από το ήπαρ. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι με τη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος και με την ομαλοποίηση του μεταβολισμού της σεροτονίνης, μπορεί να μειωθεί η συχνότητα και η σοβαρότητα των πονοκεφάλων της ημικρανίας.


Κάνουν άλλα πράγματα ηπατική ημικρανία;

Μερικοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει μια σύνδεση μεταξύ ορισμένων τροφίμων και των ημικρανιών τους. Ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν τη σοκολάτα, τα ηλικιωμένα τυριά και τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία είναι ασυνεπή όσον αφορά την απόδειξη οποιασδήποτε συσχέτισης. Τα κρασιά είναι επίσης γνωστό ότι είναι ένοχοι, αλλά είναι άγνωστο αν τα κόκκινα ή τα λευκά προκαλούν ημικρανίες.

Ένα άλλο πολύ δημοφιλές πρόσθετο τροφίμων και βελτιωτικό γεύσης, MSG, είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους ημικρανίας σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό που όλα αυτά τα προϊόντα έχουν κοινό είναι ότι μπορεί να είναι σε θέση να διεγείρουν τους νευροδιαβιβαστές που είναι υπερβολικά ενεργοί κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας.

Μια άλλη θεώρηση είναι οι γυναικείες ορμόνες. Μεταξύ των γυναικών, εκείνοι που τείνουν να υποφέρουν από ημικρανίες είναι πιο πιθανό να τις βιώσει κατά τη διάρκεια των περιόδων τους – συνήθως περίπου δύο ημέρες πριν από την πρώτη ροή. Σε μερικές περιπτώσεις, οι ημικρανίες είναι πιο σοβαρές κατά την έμμηνο ρύση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή του μήνα. Επειδή τα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης μειώνονται πριν από την εμμηνόρροια, πιστεύεται ότι ο μηχανισμός ενεργοποίησης των ηπατικών ημικρανιών προκαλείται ότανη μείωση αυτών των ορμονών οδηγεί σε αγγειακές αλλαγές – και είναι περιττό να πούμε ότι το ήπαρ μεταβολίζει και καθαρίζει τα οιστρογόνα μας.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Οι κοινότυπες αιτίες ημικρανίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ευαισθησίες σε αλλεργιογόνα (π.χ. καπνός τσιγάρου)
 • Ερεθιστικό ερέθισμα (π.χ. έντονα φώτα, δυνατοί θόρυβοι, οσμές ή αρώματα)
 • Υψηλή έκθεση θερμότητας (ή ηλιακό φως)
 • Αλλαγές στα μοτίβα ύπνου ή ακανόνιστος ύπνος
 • Παράλειψη γευμάτων ή νηστείας
 • Η κατανάλωση οινοπνεύματος (π.χ. κόκκινο κρασί)
 • Τα χάπια ελέγχου περιόδου και οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά την έναρξη της εμμηνόπαυσης
 • Τα τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη (π.χ. κρασί, τυρί, σοκολάτα κ.λπ.)
 • Τα τρόφιμα που περιέχουν νιτρικά (π.χ. αλλαντικά).

 

Τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσει

Ευτυχώς, υπάρχει ένας κόσμος θεραπευτικών επιλογών για τους ανθρώπους.. Το πρώτο βήμα είναι πάντα να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί να είναι σημαντική η εξέταση αίματος και άλλες εξετάσεις. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας σε άτομα με NAFLD, η οποία είναι κοινή σε άτομα με σύνδρομο μεταβολισμού (υπέρβαρα, υπερτασικά, προ-διαβητικά).

Τα διαιτητικά (π.χ. μεσογειακή διατροφή) και τα σχήματα άσκησης είναι ο καλύτερος φίλος σας εδώ. Άλλες εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν αναλγητική φαρμακευτική αγωγή και συνταγογραφούμενα φάρμακα..

Συγκεκριμένα στο συκώτι, παράλληλα με ισορροπημένη διατροφή (χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, γλυκά, σόδα και υδατάνθρακες), το γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum) έχει μακρά ιστορική χρήση για την ομαλοποίηση της ηπατικής λειτουργίας και ένα από τα λίγα βότανα με έντονη επιστημονική καταγραφή.

Η φυσική αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης

από Antonis Tzimpoulas, στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, A.Vogel, Διατροφή, Λοιμώξεις, Νεφρολιθίαση

Οι πέτρες στα νεφρά (ουρολιθίαση ή νεφρολιθίαση) είναι αποθέσεις αλάτων που σχηματίζονται στα νεφρά. Οι πέτρες πρέπει να μεταφερθούν μέσω του ουροποιητικού συστήματος για αποβληθούν από το σώμα και μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή διαδικασία.

Οι περισσότερες περιπτώσεις που σχετίζονται με πέτρες στα νεφρά αντιμετωπίζονται με παυσίπονα φάρμακα, θεραπεία υγρών ή και με επεμβάσεις ακτινοβολίας. 

Υπάρχουν επίσης προληπτικά μέτρα, τα οποία μπορεί να λάβει κανείς για να μην εμφανίσει πέτρες στα νεφρά.

Τι είναι ακριβώς οι πέτρες στα νεφρά;

Οι πέτρες εμφανίζονται όταν άλατα, συνήθως το οξαλικό ασβέστιο, κρυσταλλώνονται στα νεφρά και δημιουργούν ιζήματα. Αν και σχηματίζονται στα νεφρά, οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε τμήμα του ουροποιητικού συστήματος.

Η αφυδάτωση θεωρείται σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη των λίθων στα νεφρά.

Όταν το σώμα αφυδατώνεται, τα ρευστά κινούνται πιο αργά μέσω των νεφρών, αυξάνοντας τις πιθανότητες σχηματισμού αλάτων και της ένωσης αυτών.

Μικρές πέτρες (άμμος) μπορούν να σχηματιστούν και να περάσουν από μόνες τους το ουροποιητικό σύστημα χωρίς να προκαλέσουν συμπτώματα. Ωστόσο, οι περισσότερες μεσαίες ή μεγάλες πέτρες είναι εξαιρετικά επώδυνες και απαιτείται σοβαρή ιατρική φροντίδα.

Πολλά αντιβιοτικά, διουρητικά, φάρμακα για αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και φάρμακα του ήπατος μπορούν να αλληλεπιδρούν αρνητικά με φυτικά συστατικά και επιβάλλεται η σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού πριν λάβετε οποιοδήποτε σκεύασμα φυτοθεραπείας.

1. Νερό

Το πόσιμο νερό είναι το ευκολότερο μέτρο για την πρόληψη και τη θεραπεία των νεφρών. Οι περισσότερες υγειονομικές αρχές συνιστούν να καταναλώνονται οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Η κατανάλωση 12 ποτηριών ανά ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της διέλευσης ή στην επιβράδυνση της αύξησης των ιζημάτων στα νεφρά.


2. Χυμός λεμονιού

Τα λεμόνια περιέχουν κιτρικό άλας, συστατικό που βοηθάει στη διάσπαση των αποθέσεων ασβεστίου και στην επιβράδυνση του σχηματισμού κρυστάλλων. Δύο σφηνάκια, ένα το πρωί με άδειο στομάχι και το δεύτερο μερικές ώρες πριν το δείπνο.

Είναι σημαντικό να εξετάζετε προσεκτικά τις ετικέτες κατά την αγορά προϊόντων χυμού. Πολλά προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως χυμός λεμονιού περιέχουν μικρές ποσότητες πραγματικού λεμονιού και μεγάλες ποσότητες γλυκαντικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολιθίασης.

3. Βασιλικός

Ο βασιλικός περιέχει ενώσεις γνωστές για τη σταθεροποίηση των επιπέδων ουρικού οξέος, καθιστώντας πιο δύσκολη τη δημιουργία λίθων στα νεφρά. Επίσης, ο βασιλικός περιέχει οξικό οξύ, που βοηθάει στη διάλυση των λίθων.

Ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βασιλικού ή καθαρό χυμό την ημέρα.


4. Μηλόξιδο

Το μηλόξιδο περιέχει επίσης κιτρικό οξύ, που μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση των εναποθέσεων ασβεστίου.

Δύο κουταλιές της σούπας αραιωμένο σε ένα ποτήρι νερό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα ουρολιθίασης και να αποτρέψει την ανάπτυξή τους. Αυτό το μείγμα μπορούμε να το καταναλώσουμε πολλές φορές την ημέρα και μπορεί να είναι αποτελεσματικότερο όταν καταναλώνεται πριν από τα γεύματα.


5. Χυμός σιταρόχορτου

Το σιταρόχορτο περιέχει ενώσεις που αυξάνουν την παραγωγή ούρων, διευκολύνωντας την έκπλυση των λίθων και μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού ιζημάτων.

Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των αλάτων από το ουροποιητικό σύστημα.

1/4 – 1 ποτήρι καθαρό εκχύλισμα ή χυμό καθημερινά. Συμπληρωματικές σκόνες ή χάπια είναι επίσης διαθέσιμα σε πολλά καταστήματα με βιολογικά είδη.


6. Χυμός από σέλινο

Το σέλινο περιέχει αντιοξειδωτικά και ενώσεις που είναι γνωστές ότι αυξάνουν την παραγωγή ούρων. Η προσθήκη σπόρων σέλινου σε γεύματα σε τακτική βάση μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στα νεφρά.


7. Uva ursi – Αρκτοστάφυλος

Οι ιδιότητες του φυτού αυτού μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του ουροποιητικού συστήματος και στην διευκόλυνση της διέλευσης των λίθων των νεφρών.

8. Παρθένο ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση των λίθων από τα νεφρά μέσω λίπανσης του ουροποιητικού συστήματος.

Επίσης μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη δυσφορία κατά τη διέλευση των λίθων από το ουροποιητικό σύστημα.


9. Tribulus terrestris

Σκευάσματα με εκχύλισμα καρπών Tribulus terrestris μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων φωσφορικών στα ούρα, καθιστώντας πιο δύσκολο να σχηματιστούν οι πέτρες.

Το φυτό αυτό περιέχει επίσης ενώσεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή ούρων και βοηθούν στη διάλυση των λίθων.

10. Χυμός ροδιού

Οι στυπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των ροδιών πιστεύεται ότι μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης λίθων στα νεφρά και διευκολύνουν τη διέλευσή τους από το ουροποιητικό σύστημα.

Ο χυμός ροδιού περιέχει επίσης ενώσεις που μειώνουν την οξύτητα των ούρων, καθιστώντας πιο δύσκολο να σχηματιστούν οι πέτρες.

11. Πικραλίδα (ταραξάκο)

Οι πικραλίδες περιέχουν ενώσεις που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των λίθων από το σώμα.


Σε μορφή αφεψίματος, συνιστώνται 3 έως 4 φλιτζάνια την ημέρα.


12. Χρυσόβεργα (Σολιντάγκο)

Η χρυσόβεργα παρουσιάζει ισχυρή διουρητική δράση, αλλά η σημαντικότερη ιδιότητά του είναι η αντιφλεγμονώδης, αντισπασμωδική και αντισηπτική δράση του στο ουροποιητικό σύστημα.

Για το λόγο αυτό, η χρυσόβεργα αποτελεί πολύτιμο φυτό σε περιπτώσεις μολύνσεων και φλεγμονών στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη καθώς και στη διαδικασία διάλυσης και απομάκρυνσης των λίθων του ουροποιητικού.

13. Χάστε βάρος

To υγιές βάρος σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, θεωρείται απαραίτητη για την πρόληψη των λίθων των νεφρών και για την αντιμετώπισή τους.

Τα ανθρακούχα, καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά μπορούν όλα να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λίθων στα νεφρά.

Επίσης, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι ή λιπαρά είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικών αποθέσεων και εντείνουν τα συμπτώματα νεφρολιθίασης.

Ορισμένες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νεφροπάθειας ή της νόσου του Crohn, μπορεί να προκαλέσουν ή να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης νεφρολιθίασης.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών, των φαρμάκων για τον HIV, των φαρμάκων κατά της επιληψίας και των αντιόξινων με βάση το ασβέστιο, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

Η παχυσαρκία και η διατροφή θεωρούνται μεγάλοι παράγοντες κινδύνου για την πάθηση. Στις ΗΠΑ, περίπου το 11,2% των παχύσαρκων ανθρώπων αναπτύσσουν πέτρες στα νεφρά.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αφυδατωμένα συστατικά και ενώσεις, όπως η ζάχαρη, το αλάτι και το αλκοόλ, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των λίθων στα νεφρά.

Ορισμένα τρόφιμα, αν και θρεπτικά, είναι επίσης φυσικά πλούσια σε οξαλικά άλατα. Άτομα με τάση ανάπτυξης λίθων στα νεφρά καλύτερα να επιλέγουν να αποφεύγουν τα παρακάτω τρόφιμα:

σπανάκια
αμύγδαλα
μπάμιες
τεύτλα και παντζάρια
πατατάκια
πατατες ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ
αλοιφές και βούτυρο ξηρών καρπών (φυστικοβούτυρο κτλ.)
έτοιμα
δημητριακά (Bran flakes).