Φθινόπωρο και εποχιακές ιώσεις


Μαρία Κολοκυθά, Φαρμακοποιός MSc


11 Οκτωβρίου 2022

Θωρακίστε τον οργανισμό σας και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, φυσικά!

Η έλευση του φθινοπώρου σηματοδοτεί την εμφάνιση των εποχιακών ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως είναι η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, οι εναλλαγές της θερμοκρασίας και η αυξημένη υγρασία δημιουργούν σταδιακά τις ιδανικές συνθήκες εξάπλωσης των ιών με τα πρώτα συμπτώματα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Τα περισσότερα συμπτώματα των εποχιακών ιώσεων άτυπα ή τυπικά όπως πονόλαιμος, βήχας (ξηρός ή παραγωγικός), ρινική συμφόρηση, καταρροή, βράγχος φωνής (βραχνάδα) στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρούν σε λίγες ημέρες.


Ο πονόλαιμος ξεκινά με ελαφριά αίσθηση «γρατσουνίσματος» του λαιμού και μπορεί να εξελιχθεί σε δυσκολία στην κατάποση φαγητού και ενόχληση κατά την ομιλία. Τι είναι όμως αυτό που τον προκαλεί και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Ο πονόλαιμος προκαλείται κυρίως από φλεγμονή στον λαιμό. Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού για την αντιμετώπιση ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων. Ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών. Οι λεμφαδένες στον λαιμό κατέχουν βασικό ρόλο στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμβάλλουν στο φιλτράρισμα των υγρών, παγιδεύοντας και καταστρέφοντας τους παθογόνους μικροοργανισμούς μέσω των λεμφοκυττάρων. Λόγω της φλεγμονής οι λεμφαδένες διογκώνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση γύρω από τον λαιμό, συνεπώς και το αίσθημα του πόνου.


Άλλες αιτίες που επιδεινώνουν τον πονόλαιμο είναι η καταπόνηση της φωνής, οι μικροτραυματισμοί στον λάρυγγα που μπορεί να προκληθούν από τη γρήγορη κατάποση της τροφής, οι αλλεργίες και οι περιβαλλοντικοί ρύποι. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πονόλαιμος μπορεί να προκληθεί από ξηρότητα η οποία τείνει να εμφανίζεται σε περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης όπου αναπνέουμε περισσότερο από το στόμα. Ο πονόλαιμος είναι δυνατό να εξελιχθεί σε βήχα στα τελευταία στάδια του κρυολογήματος λόγω της ξηρότητας και του ερεθισμού του λαιμού που έχει προηγηθεί. Ο βήχας αποτελεί φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην προσπάθειά του να αποβάλλει τις εκκρίσεις των πνευμόνων που προκαλούνται από κρυολόγημα και ιώσεις. Συνήθως συνοδεύεται με πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση ή καταρροή.

Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα των εποχιακών ιώσεων με φυσικό τρόπο

  • Θωρακίστε τον οργανισμό σας και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με φυτικά συμπληρώματα διατροφής από φρέσκια εχινάκεια (Echinacea pururea)
  • Καταναλώστε αφεψήματα από βότανα με μέλι και λεμόνι που είναι καταπραϋντικά και πλούσια σε φυσικά αντιβακτηριακά και αντιικά συστατικά τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και ανακούφιση του πονόλαιμου και του έντονου βήχα. Το μέλι επίσης δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα στον λαιμό με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο ερεθισμός και η ξηρότητά του.
  • Κάντε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο. Καταπραΰνουν τον κνησμό και ανακουφίζουν τη δυσφορία και τον ερεθισμό που προκαλείται από ξηρό βήχα. Το αλατόνερο έχει αντισηπτική δράση που συμβάλλει στην αντιμετώπιση ιών και βακτηρίων.
  • Απαλλαγείτε από τη ρινική συμφόρηση με τακτικές ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή με υπέρτονο θαλασσινό νερό.

Η A.Vogel προτείνει

Echinaforce® Sore Troat Spray, Echinaforce® Forte tabs, Echinaforce® drops, Echinaforce® Junior για τη θωράκιση του οργανισμού σε περιόδους έξαρσης ιώσεων και γρίπης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εύρυθμη λειτουργία του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τα προϊόντα Echinaforce® παράγονται στην Ελβετία από το 1961 από 100% φρέσκια βιολογικής καλλιέργειας Echinacea purpurea εντός 24 ωρών από τη συλλογή του βοτάνου, μεγιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό τα οφέλη για τον οργανισμό. Η Echinacea purpurea έχει αποδεχθεί ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση των συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης. Πολυάριθμες κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων Echinaforce® για περισσότερα από 60 χρόνια.

Echinaforce® Throat Spray

Σπρέι από φρέσκια εχινάκεια (Echinacea purpurea) και φασκόμηλο για άμεση ανακούφιση από τον πονόλαιμο και τη βραχνάδα από τους πρώτους κιόλας ψεκασμούς

 

 

 

 

 

Echinaforce® Forte tabs

Ταμπλέτες από εκχύλισμα φρέσκιας εχινάκειας (Echinacea purpurea)

 

 

 

 

Echinaforce® drops

Βάμμα από φρέσκια εχινάκεια (Echinacea purpurea)

 

 

 

 

 

 

Echinaforce® Junior

Μασώμενες ταμπλέτες για παιδιά από φρέσκια εχινάκεια (Echinacea purpurea) με υπέροχη γεύση πορτοκάλι.

 

 

Santasapina® Φυτικό σιρόπι και καραμέλες για ερεθιστικό βήχα από φρέσκους βλαστούς άγριου ελάτου
Το άγριο έλατο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βρογχίτιδας, ιγμορίτιδας, καταρροής, βραχνάδας, ερεθισμένου λαιμού και βήχα. Περιέχει ρητίνη και αιθέριο έλαιο άγριας ελάτης, μέλι, τερπένια και ταννίνη, τα οποία δρουν ευεργετικά, καταπραΰνοντας με φυσικό τρόπο το ερεθισμένο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα

 

Drosinula® Φυτικό σιρόπι για έντονο παραγωγικό και επίμονο βήχα από φρέσκους βλαστούς δροσέρας, κισσού και άγριου ελάτου
Η δροσέρα επιδρά ανακουφιστικά στον λαιμό, στους πνεύμονες και στους αναπνευστικούς αγωγούς, με ευεργετικά αποτελέσματα στην εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και στον επίμονο βήχα. Ο κισσός συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καταρροής και βοηθά στην αντιμετώπιση του βήχα, διευκολύνοντας τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων. Το άγριο έλατο περιέχει ρητίνη, τερπένια και ταννίνη τα οποία δρουν ευεργετικά, καταπραΰνοντας με φυσικό τρόπο το ερεθισμένο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.


Bronchosan® Βάμμα με βάση τα φρέσκα βότανα κισσού, θυμαριού και γλυκύρριζας για την αντιμετώπιση του επίμονου βήχα
Ο κισσός χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην αντιμετώπιση καταρροϊκών καταστάσεων. Συμβάλλει στην ανακούφιση του βήχα διευκολύνοντας τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων. Το θερμαντικό θυμάρι έχει αποχρεμπτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες και είναι ευεργετικό για την υγεία των πνευμόνων καθώς συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Η γλυκύρριζα έχει αποχρεμπτικές, καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, του πονόλαιμου και του βήχα.
*Κατάλληλο για διαβητικούς

 

Spray Nasal (Sinuforce) Φυτικό ρινικό spray με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, χαμομηλιού και μέντας για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης.
Το Spray Nasal της A.Vogel δρα γρήγορα και αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση της μύτης και την αντιμετώπιση της ρινικής καταρροής. Περιέχει 100% φυσικά δραστικά συστατικά (αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, χαμομηλιού και μέντας ) και δεν ξηραίνει τον ρινικό βλεννογόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς είναι ασφαλές και μη εθιστικό. Χάρη στο μοναδικό σύστημα ψεκασμού (πατενταρισμένο σύστημα ψεκασμού 3Κ) δεν είναι απαραίτητη η παρουσία συντηρητικών.

Echinaforce® Throat Spray 30ml

Echinaforce® forte 40 tabs

Echinaforce® Junior 120 tabs

Santasapina® 100ml & 200ml

Santasapina® Bonbons 30g & 100g