background

Εγκυκλοπαίδεια βοτάνων

Urtica dioica L.

Greater nettle

Ιστορία

Η τσουκνίδα δεν είναι απλά ένα βότανο που φύεται εδώ και αιώνες αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα και για ιατρικούς σκοπούς. Ίχνη τσουκνίδας βρέθηκαν στα ερείπια νεολιθικών σπιτιών στην Ελβετία που χρονολογούνται από την τρίτη χιλιετία π.Χ. Ο όρος "nettle" είναι επίσης πολύ παλιός, προερχόμενος από τον παλιό γερμανικό όρο "nezzila", ο οποίος με τη σειρά του σχετίζεται με τη λέξη "δίχτυ" και αναφέρεται σε μια πρώιμη μέθοδο παραγωγής ινών για την παρασκευή μη επεξεργασμένου βαμβακιού. Ένα φυτό που σχετίζεται με την τσουκνίδα - το ραμί - εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό ινώδες φυτό. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την τσουκνίδα "άκαλυ". Το λατινικό όνομα του φυτού, Urtica, προέρχεται από το "úrere", που σημαίνει "αυτό το οποίο καίγεται".

Η τσουκνίδα εκτιμήθηκε πολύ από τον Διοσκουρίδη ο οποίος παρείχε λεπτομερείς περιγραφές των χρήσεών της. Γράφοντας στο "Contrafayt Kreuterbuch" το 1532, ο γιατρός και βοτανολόγος Otto Brunfels σχολίασε: "Θα μπορούσε να υπάρξει κάτι τόσο ασήμαντο ή τόσο περιφρονημένο όσο μια τσουκνίδα; Αυτό που θα μπορούσε να είναι τόσο αγαπητό όσο ένας υάκινθος, ένας νάρκισσος ή ένας κρίνος - και όμως, η τσουκνίδα ξεπερνά τα πάντα". Ο Lonicerus έγραψε ότι η τσουκνίδα είναι "καυτή σε πρώτο βαθμό και στεγνή σε δεύτερο». Το φυτό είναι εμμηναγωγό και μαλακτικό. Ανακουφίζει τον μετεωρισμό και έχει διουρητικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Μπορεί να εφαρμοστεί στη θεραπεία κακοήθων όγκων, εγκαυμάτων, κύστεων, αδενικών διογκωμάτων, εξάρθρωσης, ρινορραγίας, σπληνικών ασθενειών, πλευρίτιδας, πνευμονικών λοιμώξεων, άσθματος, επιληψίας καθώς και λοιμώξεων του στόματος. Κατά τον 18ο αιώνα, η τσουκνίδα εφαρμόστηκε αποτελεσματικά σε περιπτώσεις υδρωπικίας, χρησιμοποιήθηκε επίσης για την καταπολέμηση όλων των ειδών αιμορραγίας καθώς και για την αντιμετώπιση δερματικών εξανθημάτων. Μια δημοφιλής μέθοδος χρήσης της ήταν "το μαστίγιο με τσουκνίδες" σε περιπτώσεις ρευματισμών ή απώλειας μυϊκής δύναμης - παρά το γεγονός ότι το δηλητήριο στο τσίμπημά του θα μπορούσε να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, ερύθημα ακόμη και φουσκάλες.

Χαρακτηριστικά βοτάνου

Η τσουκνίδα είναι ερπυστικό, πολυετές φυτό με διακλαδισμένο ρίζωμα, το οποίο παράγει στελέχη διαστάσεων 30-150 εκατοστών, την άνοιξη. Κάθε στέλεχος έχει τέσσερις γωνίες. Δεν διακλαδίζεται αλλά καλύπτεται από κοντά τριχοειδή. Αυτά τα τριχίδια, που μοιάζουν με πινέλο, είναι μονοκύτταρα με πυκνά τοιχώματα και έχουν διαφανές, εύθραυστο περίβλημα. Η άκρη των τριχών τρίβεται εύκολα και με την επαφή διαπερνά το δέρμα, εγχύοντας αμέσως το δηλητηριώδες υγρό. Το δηλητήριο μπορεί να παραμείνει στο δέρμα και να συνεχίσει να προκαλεί πόνο ή δυσφορία για 24-36 ώρες.

Τα επιμήκη φύλλα ωοειδούς σχήματος, έχουν ενίοτε και σχήμα καρδιάς ή είναι στρογγυλεμένα στο τμήμα μεταξύ στελέχους και φύλλων. Τα άκρα είναι οδοντωτά και τα φύλλα διατάσσονται εναλλάξ κατά μήκος του στελέχους. Κατά κανόνα, τα άνθη είναι είτε αρσενικά ή θηλυκά, που σημαίνει ότι το φυτό είναι δίοικο. Τα άνθη είναι πρασινωπά και γονιμοποιούνται μέσω του ανέμου (επικονίαση μέσω του ανέμου). Το θηλυκό άνθος περιέχει στήμονα με μεγάλο, στιλπνό στίγμα. Τα αρσενικά άνθη περιέχουν τέσσερις στήμονες που περιστρέφονται προς τα μέσα μέχρις ότου το άνθος "ανοίξει", δημιουργώντας ένα μικρό σύννεφο γύρης. Η τσουκνίδα ανθίζει από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η Urtica urens, η οποία εγχύει ισχυρότερο δηλητήριο, είναι μονοετές φυτό. Αναπτύσσεται σε ύψος μόλις 10 - 40 εκατοστά και είναι δίοικο, δηλαδή φέρει αρσενικά και θηλυκά άνθη. Παρόλο που υπάρχουν πολλές ποικιλίες U. dioica, υπάρχει μόνο ένα γνωστό είδος U. urens.

Φυσικό περιβάλλον

Η τσουκνίδα είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο φυτό. Φύεται σε όλο τον κόσμο, σε εύκρατες περιοχές. Συχνά αναπτύσσεται σε χωματερές ή σε μολυσμένες περιοχές. Είναι φυτό που ευδοκιμεί σε εδάφη πλούσια σε άζωτο και για το λόγο αυτό αναπτύσσεται κοντά σε ανθρώπινες κατοικίες και ευδοκιμεί ιδίως σε έδαφος που έχει μολυνθεί είτε από ανθρώπινα ή ζωικά περιττώματα. Είναι δύσκολο να βρεθεί το φυτό σε παρθένα ή άθικτα σημεία της υπαίθρου. Αποικίες τσουκνίδων εξακολουθούν να αναπτύσσονται κοντά σε εγκαταλελειμμένες κατασκηνώσεις ή κατοικίες.

Η τσουκνίδα θεωρείται πολύ καλή πηγή σιδήρου. Λόγω της ικανότητάς της να ρυθμίζει την περιεκτικότητα σε σίδηρο στο έδαφος, έχει θετική επίδραση σε όλα τα φυτά που αναπτύσσονται στην ίδια περιοχή - ο σίδηρος αποτελεί προϋπόθεση για το σχηματισμό χλωροφύλλης που είναι απαραίτητη σε όλα τα φυτά. Η τσουκνίδα είναι ευαίσθητη στο φως και η διαδικασία της φωτοσύνθεσης της επιτρέπει να επιβιώνει σε πολύ διαφορετικές συνθήκες φωτισμού.

Παρασκευή

Η A.Vogel χρησιμοποιεί φρέσκα φυτά που καλλιεργούνται σε δικές της βιολογικές καλλιέργειες για να παρασκευάσει μητρικό βάμμα που χρησιμοποιείται στη λοσιόν μαλλιών A. Vogel's Stinging Nettle Hair Lotion. Για το Urticalcin, τα φυτά που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως ψιλοκομμένα, υπόκεινται σε ήπια ξήρανση και συνδυάζονται με αιθανόλη και λακτόζη. Η φυτοθεραπεία χρησιμοποιεί τα φύλλα, τις ρίζες και τους σπόρους του φυτού. Οι ομοιοπαθητικές θεραπείες χρησιμοποιούν την Urtica urens (German monograph D).

Η τσουκνίδα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πηγή τροφής με μεγάλη θρεπτική αξία. Η χλωροφύλλη χρησιμοποιείται για τη χρώση κονσερβοποιημένων τροφίμων, όπως μπιζέλια και φασόλια. Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται στη βιολογική καλλιέργεια ως λίπασμα, αλλά και ως φυτοπροστατευτικός παράγοντας. Χρησιμοποιείται ακόμη και στην παραγωγή ινών, ενώ τα αποξηραμένα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή.