background

Εγκυκλοπαίδεια βοτάνων

Galphimia glauca CAV.

Galphimia

Ιστορία

Το Galphimia glauca ευδοκιμεί εκτενώς στην τροπική Αμερική. Ανήκει στην οικογένεια των φυτών Malpighiaceae μια οικογένεια περίπου 75 γενών ανθοφόρων φυτών της τάξης Malpighiales η οποία δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών μέχρι σήμερα. Ένα πολύ γνωστό είδος αποτελεί το κεράσι Acerola που ανθοφορεί στη Φλόριντα. Οι καρποί του φυτού είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C. Στην παραδοσιακή λατινοαμερικανική ιατρική του Μεξικού, το φυτό είναι γνωστό ως nochebuena που σημαίνει "καληνύχτα". Από τα κίτρινα φύλλα του φυτού χρησιμοποιείται το εκχύλισμα για την ανακούφιση του καρδιακού πόνου και τη θεραπεία του άγχους. Το Galphimia glauca χρησιμοποιείται επίσης σαν αφέψημα για τη θεραπεία της διάρροιας, της δυσεντερίας και της γαστρεντερίτιδας. Οι άνδρες των ιθαγενών φυλών που ζουν στα τροπικά δάση της Βραζιλίας και του Μεξικού χρησιμοποιούν το φυτό για τη θεραπεία συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς και προβλημάτων που σχετίζονται με γενικότερες αλλεργικές ασθένειες όπως το άσθμα. Κατά τη διάρκεια αποστολής που έλαβε μέρος στη Νότια Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του '60 έγινε συλλογή αρκετών φυτών του είδους. Η προσοχή του αρχηγού και ερευνητή της αποστολής Willmar Schwabe, εστίασε στις αντιαλλεργικές επιδράσεις του φυτού, κάτι το οποίο τον ώθησε να συγκεντρώσει αρκετό φυτικό υλικό και να το φέρει πίσω στη Γερμανία για περαιτέρω έρευνες. Έκτοτε, οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας και σειράς πειραμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων μέχρι και σήμερα κρίνονται θετικά ως προς την θεραπευτική χρήση του φυτού.

Χαρακτηριστικά βοτάνου

Το Galphimia glauca είναι αειθαλής και αναρριχώμενος θάμνος που φθάνει σε ύψος μεταξύ 1 και 1,8 μέτρων. Τα φύλλα είναι ωοειδή ή επιμήκη, πράσινα στην κορυφή και γαλαζοπράσινα στο κάτω μέρος. Τα άνθη είναι κίτρινα σε πολύ ανθισμένες συστάδες και έχουν μήκος περίπου 5 εκατοστά. Οι καρποί μοιάζουν με μικροσκοπικές κάψουλες. Τα άνθη έχουν 2 εξωτερικά φύλλα, 5 σέπαλα, 5 πέταλα, 10 ανθήρες τα οποία είναι εναλλάξ σε ακτινωτή διάταξη κατά μήκος των λεπτών κλαδιών με 3 διαδοχικά σχήματα. Σχηματίζουν μακριές συστάδες οι οποίες ανθίζουν σε θερμά κυρίως κλίματα. Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης και καρποφορίας του φυτού, το καθιστούν ιδανικό καλλωπιστικό και διακοσμητικό σε κήπους. Επιπρόσθετα, ο συγκεκριμένος θάμνος αποδεικνύεται αρκετά προσαρμοστικός σε ξηρότερα κλίματα και σε ήπιους παγετούς με θερμοκρασίες έως -2οC. Κατά τους χειμερινούς μήνες, το φυτό είναι προτιμότερο να τοποθετηθεί μέσα σε θερμοκήπιο για την αποφυγή ακραίων καιρικών συνθηκών. Ανάλογα με το μέρος που φύεται και καλλιεργείται το φυτό, καρποφορεί σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα στο έτος.

Φυσικό περιβάλλον

Ο συγκεκριμένος αειθαλής θάμνος είναι γηγενής σε ξηρές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, ιδιαίτερα του Μεξικού, της Γουατεμάλας και του Παναμά.

Παρασκευή

Τα φύλλα και τα άνθη του φυτού διαβρέχονται σε αλκοόλη και μετέπειτα αναδεύονται δια χειρός, ούτως ώστε να λάβουν την απαιτούμενη δραστικότητα.


Σχετικά προϊόντα

Luffa nasal spray (Pollinosan)