background

Εγκυκλοπαίδεια βοτάνων

Eucalyptus globulus Labill.

Eucalyptus

Ιστορία

Το γένος Eucalyptus προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "ευ", που σημαίνει καλό ή όμορφο και "κάλυπτος", επίθετο που προσδιορίζει αυτόν που κρύβεται, καλύπτεται ή σκεπάζεται. Αναφέρεται στα άνθη του φυτού, των οποίων τα πέταλα αναπτύσσονται σχηματίζοντας ένα σκληρό κάλυμμα, το οποίο αποκόπτεται σαν καπάκι όταν το άνθος επεκταθεί. Το Λατινικό "globules" είναι η υποκοριστική μορφή του "globus" (γλόμπος) και αναφέρεται στο σχήμα των καρπών.
Τα ονόματα "fever tree" και "'blue gum tree" αναφέρονται στην ιδιότητα του δέντρου να αποστραγγίζει βαλτώδη εδάφη, που αποτελούν βιότοπο για το ανωφελές κουνούπι. O ευκάλυπτος απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού ώστε να υποστηρίξει την ταχεία ανάπτυξή του. Πολλές βαλτώδεις περιοχές στη βόρεια Αυστραλία και στην περιοχή της Μεσογείου έχουν αποστραγγιστεί φυτεύοντας εκτάσεις με ευκάλυπτους. Αυτή η πρακτική βοηθά στον περιορισμό του πληθυσμού του ανωφελούς κουνουπιού το οποίο είναι υπεύθυνο για την εξάπλωση της ελονοσίας.

Χαρακτηριστικά βοτάνου

Ο ευκάλυπτος είναι ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 20 μέτρα μέσα σε 8 χρόνια. Σε πλήρη ωριμότητα φτάνει τα 70 μέτρα και συγκαταλλέγεται στα ψηλότερα δέντρα στον κόσμο. Ο ίσιος κορμός του διαθέτει φλοιό σε γκρι-σταχτί χρωματισμό. Το ξύλο που βρίσκεται κάτω από τον φλοιό έχει λευκό προς κόκκινο χρώμα και είναι πολύ σκληρό και ανθεκτικό στο σάπισμα.

Τα φύλλα των νεαρών δέντρων μπορούν να πάρουν διάφορες αποχρώσεις του μπλε, γκρι και πράσινου χρώματος. Είναι αρχικά στρογγυλά και αργότερα μετατρέπονται σε μακριά και δρεπανοειδή, με μια χαρακτηριστική κεντρική φλέβα και μυτερούς αδένες που παράγουν έλαια. Τα φύλλα μπορούν να φτάσουν σε μήκος 30 εκατοστών. Τα άνθη του σχηματίζουν συστάδες και καλύπτονται από ένα παχύ περίβλημα. Όταν μαραίνονται, το περίβλημα αυτό σπάει, και αποκαλύπτονται ίνες σε λευκούς και κόκκινους χρωματισμούς. Ο ευκάλυπτος ανθίζει από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούλιο.

Φυσικό περιβάλλον

Ο ευκάλυπτος ευδοκιμεί στην Αυστραλία και στην Τασμανία. Είναι δέντρο που παρέχει ξυλεία ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κήπους ως διακοσμητικό φυτό. Πλέον, απαντάται σε όλες τις υποτροπικές κλιματικές ζώνες.

Παρασκευή

Η A.Vogel χρησιμοποιεί το αιθέριο έλαιο από τα φρέσκα φύλλα του ευκάλυπτου και τις άκρες των κλαδιών του. Το πτητικό έλαιο λαμβάνεται με υδατική απόσταξη και κατόπιν υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία για την απομάκρυνση των αλδεϋδών, οι οποίες έχουν ερεθιστική δράση στην αναπνευστική οδό. Το έλαιο του Eucalyptus globulus εισάγεται κυρίως από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Το αυστραλιανό έλαιο ευκαλύπτου εξάγεται από τις εταιρείες Eucalyptus smithii R.T. ΒΑΚ. ή Fruticetorum F. VON MUELL. Αυτά τα έλαια βρίσκουν εφαρμογή και στην ιατρική.


Σχετικά προϊόντα

Sinuforce nasal spray 20ml