background

Εγκυκλοπαίδεια βοτάνων

Ammi visnaga (L.) LAM.

Khella

Ιστορία

Ammi visnaga (L.) LAM. - Khella

Το αγριομάραθο (Ammi visnaga (L.) - Khella) προέρχεται από το δέλτα του Νείλου και χρησιμοποιήθηκε θεραπευτικά από τους αρχαίους Αιγύπτιους, όπως τεκμηριώνεται στον πάπυρο του Eber. Το φυτό χρησιμοποιήθηκε στην παραδοσιακή αιγυπτιακή ιατρική για τη θεραπεία της ακράτειας των ούρων και των λίθων της ουροδόχου κύστης, οι οποίες ήταν συχνές ως αποτέλεσμα της ευρέως διαδεδομένης χοληρροίας. Αποξηραμένα μέρη του φυτού πωλούνται ακόμη και σήμερα σε αγορές στη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή, όπου οι μίσχοι χρησιμοποιούνται ως οδοντογλυφίδες.

Το όνομα "ammi" χρησιμοποιήθηκε για το φυτό αρχικά από τον Διοσκουρίδη. Η λέξη προέρχεται από τον ελληνικό όρο "ammos" που σημαίνει "άμμος" και αναφέρεται στον βιότοπο που απαντάται το φυτό. Το όνομα του γένους "visnaga" φαίνεται να έχει αναπτυχθεί από τον όρο "bis acutum" που σημαίνει "διπλά μυτερά". Οι παλιές λατινικές ονομασίες για το φυτό είναι οι Cuminum alexandrium, το C. aethiopicum και το C. regium (αναφέρονται αντίστοιχα στο Αλεξανδρινό-, Αιθιοπικό- και Βασιλικό κύμινο). Το αραβικό όνομα, "khella" χρησιμοποιείται σε όλη τη Μέση Ανατολή και συχνά στην Ευρώπη.

Ο Α. Lonicerus έγραψε ότι το "ammi" ήταν ζεστό, ξηρό φυτό και ως εκ τούτου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για "ψυχρές παθήσεις", υποστηρίζοντας την αποτελεσματικότητά του ως εξής: "κατά των ευερέθιστων στομαχιών και της μήτρας, ενώ διεγείρει τα ούρα και τους κύκλους των γυναικών (έμμηνος ρύση)". Οι σπόροι αυτού του φυτού χρησιμοποιήθηκαν κάποτε για τη θεραπεία της στειρότητας, των σπασμών στην ουρήθρα και των λιθών στα νεφρά. Τέτοιες καταστάσεις θεωρήθηκαν ως "ψυχρές παθήσεις". Όλες αυτές οι επιδράσεις επιβεβαιώθηκαν από μετέπειτα επιστημονική έρευνα.

Χαρακτηριστικά βοτάνου

Ammi visnaga (L.) LAM. - Botanical characteristics

Αυτό το πολυετές και μερικές φορές διετές φυτό έχει όρθιο, στρογγυλό, αυλακωτό μίσχο που μπορεί να αυξηθεί σε ύψος 80-120 εκατοστά. Τα φύλλα είναι οδοντωτά και ελαφρώς διαχωρισμένα με μήκος περίπου 20 εκατοστά και γκριζοπράσινο χρώμα. Ο μίσχος διακλαδίζεται στην κορυφή και είναι ελαφρώς τοξωτός, καταλήγει σε μεγάλα σκιάδια που διακλαδίζονται συχνά σε εκατό διαφορετικές ακτίνες, από τις οποίες προκύπτουν μικρότερα σκιάδια από λευκά λουλούδια που περιέχουν πολλά πέταλα. Οι ακτίνες των σκιάδιων είναι παχιές και δύσκαμπτες όταν είναι ώριμες και συστέλλονται σε "φωλιές". Μόλις γίνουν ξυλώδεις, αυτές οι ακτίνες των σκιάδιων χρησιμοποιούνται ως οδοντογλυφίδες. Τα μικροσκοπικά, ελλειπτικά, λεία φρούτα σε σχήμα αυγού αποσυντίθενται και σχηματίζουν δύο επιμέρους καρπούς, όταν το φυτό είναι στεγνό. Κάθε ένα από αυτά τα φρούτα είναι περίπου 2 χιλιοστά σε μήκος και έχουν γκριζωπό-καφέ χρώμα. Η ταξιανθία αυτού του φυτού είναι ίδια με εκείνη του καρότου, του Daucus carota, γι 'αυτό και στις γερμανόφωνες χώρες φέρει επίσης το κοινό όνομα "Knorpelmöhre" ("νοθευμένο καρότο"). Σε αντίθεση με το καρότο, ωστόσο, οι σπόροι του αγριομάραθου είναι εντελώς λείοι. Επιπλέον στο αγριομάραθο, οι ακτίνες των σκιάδιων ανοίγουν σε υγρές συνθήκες και κλείνουν ξανά σε ξηρές συνθήκες. Συνήθως, οι ακτίνες των σκιάδιων των φυτών που προέρχονται από την Ευρώπη ανοίγουν σε ξηρές συνθήκες και κλείνουν σε υγρές συνθήκες. Το φυτό ανθίζει τον Ιούλιο.

Φυσικό περιβάλλον

Ammi visnaga (L.) LAM. - Habitat

Το αγριομάραθο είναι εγγενές είδος της Μεσογείου και καλλιεργείται στην Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Τυνησία. Υπάρχουν επίσης μεγάλες φυτείες στην Αργεντινή, τη Χιλή, το Μεξικό, τα νότια κράτη των ΗΠΑ και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Παρασκευή

Ammi visnaga (L.) LAM. - Preparation

Η συγκομιδή των φρούτων πραγματοποιείται λίγο πριν ωριμάσουν πλήρως, έπειτα ξηραίνονται και διαβρέχονται με αλκοόλ. Το μητρικό βάμμα που προκύπτει αραιώνεται με το χέρι για να επιτευχθεί η απαιτούμενη ισχύς.


Σχετικά προϊόντα

Luffa nasal spray (Pollinosan)