Ποια είναι τα 5 συμπτώματα που προκαλεί το άγχος;

Νευρικό-Αϋπνία-Stress


08 Αυγούστου 2023

Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί συχνά να περιλαμβάνουν μια ευρεία ποικιλία ψυχολογικών, σωματικών, συναισθηματικών και κοινωνικών συμπτωμάτων, όπως: αίσθημα υπερβολικής  νευρικότητας ή ανησυχίας. Η υπερβολική σκέψη που συχνά μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, οι εναλλαγές της διάθεσης καθώς και η απομάκρυνση από τον εαυτό σας και τους άλλους είναι συμπτώματα άγχους τα οποία επηρεάζουν και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.Τα περισσότερο κοινά συμπτώματα άγχους περιλαμβάνουν:

1. Αίσθημα υπερβολικής νευρικότητας

Υπάρχουν πολλά συναισθήματα που μπορεί να εμφανιστούν ως μέρος του αισθήματος άγχους. Οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται περισσότερο ανήσυχοι ή αγχωμένοι από τους γύρω τους. Παρόλο που είναι φυσιολογικό να αισθάνονται όλοι που και που αυτά τα συναισθήματα, αν αρχίσουν να εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι το υπερβολικό άγχος είναι η ρίζα του προβλήματος.

Το να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε ή ότι είμαστε στην εκνευρισμένοι τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι επίσης συμπτώματα άγχους. Αυτό ενδεχομένως σηματοδοτεί ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να αρχίσουν να υπερτερούν των θετικών και η ισορροπία μεταξύ ηρεμίας  και άγχους να κλείνει υπέρ του δεύτερου.

2. Υπερβολική σκέψη

Ορισμένες φορές όλοι έχουν την τάση ή την ανάγκη για  υπερβολική σκέψη. Όταν ωστόσο αρχίζει να κυριαρχεί και γίνεται συνήθεια υποδηλώνει ότι κάτι όπως το άγχος μπορεί να κρύβεται από πίσω. Μαζί με τις υπερβολικές σκέψεις μπορεί να εμφανίσετε και κάποια άλλα ψυχολογικά συμπτώματα, όπως φόβος, πανικός, αγωνιώδεις ή ακανόνιστες σκέψεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο και να ενισχύσουν το αίσθημα του άγχους.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Η πασιφλόρα είναι μια καλή επιλογή καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του έντονου άγχους, της έντασης και στη διασφάλιση καλού ύπνου χωρίς διακοπές. Η πασιφλόρα χωρίς να προκαλεί εθισμό αποτελεί θαυμάσιο χαλαρωτικό μέσο που συμβάλλει στον αναζωογονητικό ύπνο. Χαλαρώνει και ανακουφίζει με ήπιο τρόπο τη μυϊκή ένταση, γεγονός που την καθιστά ιδανική στην αντιμετώπιση κάθε προβλήματος σχετιζόμενου με την υπερένταση, όπως το αίσθημα παλμών,η νευρικότητα και το σφίξιμο στο στήθος.

3. Αλλαγές της διάθεσης

Αν και δεν σχετίζεται πάντα με το άγχος, σε ορισμένες περιπτώσεις το υπερβολικό άγχος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εναλλαγές τόσο όσον αφορά τη διάθεση όσο και τα επίπεδα ενέργειάς μας. Αυτό μπορεί στη συνέχεια συχνά να συμβαδίζει με συμπτώματα, όπως ο φόβος ή η αποφυγή κοινωνικών επαφών.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Αρχικά, όταν πρόκειται για αυτό τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να αποκλείσετε άλλες κοινές αιτίες. Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο ή η εμμηνόπαυση, για παράδειγμα, μπορεί συχνά να προκαλέσει εναλλαγές τόσο στη διάθεση όσο και στα επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας δεν επαναλαμβάνονται με κυκλικό μοτίβο ή δεν σχετίζονται με τις ορμόνες, τότε η επίδραση του άγχους θα ήταν το πιο πιθανό ενδεχόμενο.

Η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη και καφεΐνη είναι μια χρήσιμη τακτική για την αντιμετώπιση του άγχους και των αλληλένδετων αιχμών και υφέσεων στα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας.

4. Αισθάνεστε σωματικά εκτός ελέγχου

Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους δεν πρέπει να υποτιμώνται και αναμφισβήτητα μπορεί να είναι τα πιο τρομακτικά από όλα. Το αίσθημα της έντασης τόσο σωματικά όσο και ψυχικά είναι κοινό, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί οι επίμονοι μυϊκοί πόνοι, οι δύσκαμπτοι λαιμοί ή ώμοι, οι πονοκέφαλοι ή οι πεπτικές διαταραχές συνδέονται επίσης με το άγχος που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια.

Άλλα πιο έντονα συμπτώματα του άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν το έντονο χτύπημα της καρδιάς,αίσθημα παλμών,αυξημένο ρυθμό αναπνοής ή υπεραερισμό καθώς και εφίδρωση, τρέμουλο, ζάλη , ξηροστομία.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα προκύπτουν καθώς οι αντιδράσεις "μάχης ή φυγής" του σώματός σας τίθενται σε λειτουργία και το αίμα εκτρέπεται μακριά από τα άκρα σας,προς τα ζωτικά σας όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονές σας, καθώς προετοιμάζονται για δράση.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Η ανάκτηση του ελέγχου του σώματός σας είναι το κλειδί σε αυτές τις καταστάσεις, αν και συχνά χρειάζεται λίγη εξάσκηση. Η βαθιά αναπνοή και ιδιαίτερα η εκπνοή βοηθά στη χαλάρωση του συμπαθητικού νευρικού σας συστήματος, το οποίο χωρίς λόγο έχει γίνει κυρίαρχος.

5. Αίσθημα αποσύνδεσης

Η αυτοαμφισβήτηση, η δυσκολία συγκέντρωσης, η αποστασιοποίηση, η επιθυμία να αποφεύγετε καταστάσεις στις οποίες προηγουμένως αισθανόσασταν άνετα ή ακόμη και απολαμβάνατε στο παρελθόν, είναι όλα συμπτώματα που μπορεί τελικά να σας κάνουν να αισθάνεστε αποκομμένοι από τον παλιό σας εαυτό, καθώς και από κάποιους από τους ανθρώπους γύρω σας με τους οποίους είστε πιο κοντά.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συνηθισμένα κοινωνικά συμπτώματα του άγχους, τα οποία μπορεί να κινδυνεύουν να διαταράξουν τις σχέσεις σας ή να επηρεάσουν την απόδοσή σας σε χώρους όπως ο χώρος εργασίας, για παράδειγμα.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

 Μη φοβάστε να μιλήσετε. Είτε πρόκειται για ένα στενό φίλο τον οποίο αισθάνεστε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε, είτε για το αφεντικό σας αν αισθάνεστε ότι οι πρόσθετες πιέσεις στη δουλειά δεν βοηθούν, είτε για έναν επαγγελματία υγείας αν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε κάποια επιπλέον υποστήριξη πρέπει να εκφράζεστε.Όταν το άγχος αρχίζει να σας κυριεύει και αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ξαναγίνετε ο παλιός σας εαυτός, τότε η συζήτηση είναι συχνά μια χρήσιμη τακτική για να  τον επαναφέρετε.