Φθινόπωρο, η καλύτερη εποχή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των μικρών μας φίλων


20 Σεπτεμβρίου 2023

Με την έλευση του φθινοπώρου ξεκινά και η περίοδος κατά την οποία τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στις λεγόμενες εποχιακές λοιμώξεις, όπως είναι οι κοινές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού,  το κοινό κρυολόγημα,  που χαρακτηρίζεται από καταρροή, βραχνάδα, πονόλαιμο, βήχα, αλλά και του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται συνήθως με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Αυτό συμβαίνει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με συγκεκριμένα βακτήρια και ιούς, με αποτέλεσμα να παράγει τα πρώτα αντισώματα που θα θωρακίσουν την υγεία του.  

Συχνά οι γονείς ανησυχούν και ψάχνουν ασφαλείς τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, αλλά κυρίως τρόπους προφύλαξης, που εστιάζουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών τους.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος όμως δεν είναι μια εύκολη υπόθεση γιατί εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και απαιτεί πολυπαραγοντική προσέγγιση. Ανάμεσα στους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η ηλικία του παιδιού, πόσο ευαίσθητο είναι σε συγκεκριμένες λοιμώξεις, πόσο επιρρεπές είναι σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις και φυσικά το γενετικό του υπόβαθρο.

Η πρώτη υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού ξεκινά με φυσικό τρόπο και προέρχεται από το μητρικό γάλα. Μέσω του θηλασμού το νεογέννητο λαμβάνει μαζί με τα θρεπτικά συστατικά και πολύτιμες ουσίες χρήσιμες τόσο για τη προστασία του από λοιμώξεις όσο και για την ομαλή σύσταση και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τις εποχιακές ασθένειες;

Το πρώτο βήμα είναι η πρόληψη. Η πρόληψη ξεκινά με τη συμμόρφωση στα πρότυπα υγιεινής, όπως για παράδειγμα το σωστό πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση τους, εάν θεωρείται αναγκαία, με τζελ ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά. Πρέπει επίσης να καλύπτουν την μύτη και το στόμα όταν φταρνίζονται ή βήχουν.

Εξίσου σημαντικό είναι το παιδί να ακολουθεί υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, είναι ικανή να παρέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο είναι από τα πιο σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Πηγή βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, η ντομάτα, η πιπεριά, το μπρόκολο, ενώ το κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι άριστες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, ψευδαργύρου και άλλων πολύτιμων μετάλλων. Είναι γνωστό όμως ότι τα περισσότερα παιδιά δεν καταναλώνουν με ευχαρίστηση αυτές τις τροφές, αντιθέτως τις περισσότερες φορές τις απορρίπτουν με αποτέλεσμα η διατροφή τους να μην παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων, χρήσιμων για τη σωστή λειτουργία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ελλείψεις μπορούν να καλυφθούν με συμπληρώματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά.

Η φυσική δραστηριότητα και κυρίως η άθληση σε εξωτερικούς χώρους, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού των παιδιών. Η παρότρυνση των παιδιών να μην ακολουθούν καθιστική ζωή είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διαφυλάσσουν την υγεία τους. Επίσης, η φυσική δραστηριότητα και ο αθλητισμός μειώνουν το άγχος, που αποτελεί με τη σειρά του παράγοντα αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Φροντίστε τα παιδιά σας να ξεκουράζονται επαρκώς, εξηγήστε τους τα οφέλη του σωστού ύπνου και δημιουργείστε τις κατάλληλες συνθήκες γι’ αυτό. Η ξεκούραση και ο επαρκής ύπνος μειώνουν το στρες και βελτιώνουν την υγεία του οργανισμού.

Οι περίπατοι στην ύπαιθρο βοηθούν στη χαλάρωση αλλά και στην παραγωγή βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι με την έκθεση στον ήλιο δε σημαίνει απαραίτητα ότι εξασφαλίζεται ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι φυσιολογικά. Αντιθέτως έχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ανεπάρκεια ή ακόμα και έλλειψη.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται και από την υγεία του εντέρου. Η χρήση φιλικών βακτηρίων έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η φθινοπωρινή και η χειμερινή  περίοδος, όσο το δυνατόν πιο ομαλά και κυρίως με φυσικό τρόπο.

 

Με ποια συμπληρώματα βιταμινών και με ποια προϊόντα φιλικών βακτηρίων  θα μπορούσαμε να θωρακίσουμε την υγεία των μικρών μας φίλων;

Το Echinaforce Junior, σε μορφή μασώμενων ταμπλετών από φρέσκια εχινάκεια είναι κατάλληλο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την θωράκιση του οργανισμού των παιδιών σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης.

 

 

Από την επιστημονική ομάδα της Healthcode

Αγγελική Ζαζάνη – Φαρμακοποιός, Φυσικοπαθητικός

Βασιλική Τρίμη- Βιολόγος- Φυσιολόγος, MSc

Τυροδήμου Ελένη, Τεχνολόγος Τροφίμων, ΜΒΑ

Echinaforce® Junior 120 tabs