5 αιτίες που προκαλούν πονόλαιμο και πώς να τον αντιμετωπίσεις φυσικά!


02 Μαρτίου 2022

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης, βιολόγος, MSc

 Πονόλαιμος χαρακτηρίζεται ο πόνος στον λαιμό που είναι δυνατό να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Τις περισσότερες φορές συνδέεται με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλεργίες ή με επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων. Παρόλα αυτά πονόλαιμο προκαλούν κι άλλες αιτίες:

1. Καταπόνηση της φωνής
Σε χώρους που επικρατεί έντονος θόρυβος όπως συναυλίες, χώροι άθλησης κλπ. μοιραία η ένταση της φωνής αυξάνεται κι αυτό δημιουργεί ενόχληση στον λαιμό και στις φωνητικές χορδές. Μην δοκιμάζετε να αλλάξετε τόνο για να συνεχίσετε να μιλάτε καθώς θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα ευνοήσει τη δημιουργία φλεγμονής. Συνήθως, ο ερεθισμός στις φωνητικές χορδές είναι προσωρινός και η διάρκεια του κυμαίνεται σε μία με δύο ημέρες.

2. Μικροτραυματισμοί
Ο λάρυγγας συμμετέχει στη φωνή, την αναπνοή και την κατάποση. Λόγω του πολλαπλού του ρόλου καταπονείται καθημερινά και η καταπόνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει φθορές στις φωνητικές χορδές. Η προσεκτική μάσηση και κατάποση της τροφής συντελούν στην αποτροπή τραυματισμού του λάρυγγα και την αποφυγή επιπλοκών. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η κατανάλωση ψαριού κατά την οποία υπάρχει πάντα η πιθανότητα κατάποσης ψαροκόκκαλου που μπορεί να τραυματίσει τον λαιμό. Μασάτε αργά και προσεκτικά προκειμένου να αποφύγετε τυχόν ενοχλήσεις στον λαιμό.

3. Ερεθισμοί και αλλεργίες
Ο πονόλαιμος επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε καπνιστές και ανθρώπους με αλλεργίες. Αποφύγετε τις ερεθιστικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ενοχλήσεις στον λαιμό και να ευνοήσουν τη δημιουργία φλεγμονής. Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και το λεμφικό υγρό από το αίμα συσσωρεύεται μέσα στα κενά του ιστού. Η διαρροή του λεμφικού υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία είναι δυνατό να προκαλέσει πρήξιμο που αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό της φλεγμονής και συνήθως συνοδεύεται με πόνο και ερυθρότητα στην περιοχή.

Η παλινδρόμηση γαστρικού υγρού αποτελεί κοινή αιτία για τον πόνο στον λαιμό. Το όξινο περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει στον οισοφάγο και μπορεί να φτάσει μέχρι και το ύψος του λαιμού. Το στομάχι είναι ανθεκτικό στην υψηλή οξύτητα, αλλά τα υπόλοιπα τμήματα της πεπτικής οδού δεν διαθέτουν τους ίδιους μηχανισμούς προστασίας. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι δυνατό να προκαλέσει ερεθισμό στον λαιμό που με την σειρά του προκαλεί φλεγμονή και οδηγεί σε πρήξιμο.

Το παθητικό κάπνισμα αλλά και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι αποτελούν επιπρόσθετες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο. Ο λαιμός προστατεύεται με ένα λεπτό στρώμα βλέννας το οποίο παγιδεύει τυχόν σωματίδια του αέρα συμπεριλαμβανομένων των ρύπων της ατμόσφαιρας. Ως εκ τούτου οι ρύποι μπορούν να ερεθίσουν τον λαιμό και να προκαλέσουν έντονο αίσθημα καύσου.

4. Μικροοργανισμοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα
Ο πόνος στον λαιμό αποτελεί σύμπτωμα πολλών παθήσεων και συνήθως είναι αποτέλεσμα δημιουργίας φλεγμονών στην περιοχή. Οι φλεγμονές συνήθως οφείλονται είτε σε ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα όπως οι ιοί της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, ή σε βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος. Οι ιογενείς πόνοι στον λαιμό συνοδεύουν τη γρίπη ή το κρυολόγημα και συνήθως συνυπάρχουν με μπούκωμα, καταρροή της μύτης και φτέρνισμα.

Οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί ειδικά τον χειμώνα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους. Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα όπως ξαφνικός υψηλός πυρετός, μυϊκοί πόνοι, κόκκινος ερεθισμένος λαιμός συνοδευόμενος από άσπρες κηλίδες (πύον), πονοκέφαλοι, ρίγη, πρησμένοι λεμφαδένες και απώλεια όρεξης. Αν διαπιστώσετε ανάλογα συμπτώματα συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

5. Ιατρικές παθήσεις και φαρμακευτική αγωγή
Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και σας καθιστούν περισσότερο ευάλωτους σε επαφή με άλλα αντιγόνα. Για παράδειγμα, εάν ασθενήσετε από κρυολόγημα ή γρίπη, συμπτώματα όπως πονόλαιμος ενδέχεται να είναι πιο σοβαρά από ότι σε διαφορετική περίσταση. Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων όπως αγωγές που προτείνονται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αντιισταμινικά ή αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμό. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα ξηραίνουν την ήδη πάσχουσα περιοχή του στοματοφάρυγγα και του λαιμού καθιστώντας πιο επώδυνη την κατάποση.

 

Ψάχνετε τρόπους να ανακουφιστείτε φυσικά και αποτελεσματικά από τον πονόλαιμο και άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης;

Η A.Vogel έχει τη λύση με το Echinanaforce® Spray

 

Το Echinaforce® Spray της A.Vogel περιέχει βάμμα δύο φρέσκων βοτάνων, Echinacea purpurea και φασκόμηλου και αποτελεί ιδανική επιλογή για άμεση ανακούφιση από τον πονόλαιμο και τη βραχνάδα.

Σειρά μελετών έχει αποδείξει ότι η Echinacea purpurea και το φασκόμηλο έχουν ισχυρή δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών. Από τις πρώτες κιόλας ενοχλήσεις, ψεκάστε στο πίσω μέρος του λαιμού και ανακουφιστείτε άμεσα από τον πονόλαιμο με την ευεργετική δράση των φρέσκων βοτάνων εχινάκειας και φασκόμηλου.