background

Εγκυκλοπαίδεια βοτάνων

Peumus boldus MOL.

Boldo

Ιστορία

Το όνομα "Peumus" προέρχεται από το "peumo", όνομα που πιθανότατα αποδίδεται στους Ινδούς Mapuche της Χιλής. Το όνομα "boldus" καθιερώθηκς προς τιμήν του Ισπανού βοτανολόγου, Boldo.

Η οικογένεια Μonimiaceae παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ανήκει σε μία από τις παλαιότερες οικογένειες φυτών. Οποιοδήποτε είδος φυτού έχει επιβιώσει από τη συγκεκριμένη οικογένεια ευδοκιμεί αποκλειστικά σε απομονωμένες περιοχές, με ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας, ενώ τα είδη παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ποικιλομορφία στο σχηματισμό τους.

Χαρακτηριστικά βοτάνου

Το Μπόλντο είναι αειθαλές δέντρο με ύψος που φτάνει ως τα 6 μέτρα. Ανήκει στην οικογένεια Monimiaceae, που σχετίζεται στενά με την οικογένεια δαφνών και είναι δίοικο. Τα ανοιχτά γκριζοπράσινα φύλλα του Μπόλντο έχουν ελλειπτικό, οβάλ σχήμα και φέρουν ανοιχτόχρωμο φυμάτιο στην επιφάνειά τους. Έχουν χαρακτηριστική μυρωδιά και πικάντικη, ελαφρώς πικρή γεύση. Τα έντονα αρωματικά άνθη είναι λευκά ή κιτρινωπά και είναι διατεταγμένα σε ταξιανθίες. Τα αρωματισμένα φρούτα έχουν ωοειδές σχήμα και είναι βρώσιμα. Το Μπόλντο ανθοφορεί όλο το χρόνο.

Φυσικό περιβάλλον

Το Μπόλντο είναι το χαρακτηριστικό φυτό των ξηρών περιοχών της Χιλής και του Περού. Μαζί με άλλους θάμνους, σχηματίζει πυκνή σαβάνα, ενώ τα φύλλα του συλλέγονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Παρασκευή

Η A.Vogel χρησιμοποιεί τα αποξηραμένα και τεμαχισμένα φύλλα για την παραγωγή αλκοολικού εκχυλίσματος. Η έγχυση των αποξηραμένων και τεμαχισμένων φύλλων του φυτού είναι επίσης μια διεργασία που χρησιμοποιείται συχνά. Στη Χιλή, ο φλοιός Μπόλντο χρησιμοποιείται επίσης στην Ιατρική, όπου και παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα, συγκριτικά με τη χρήση των φύλλων του που χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα για την κουζίνα. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία αρωμάτων.


Σχετικά προϊόντα

Boldocynara 50ml

Milk Thistle 50ml

Milk Thistle tabs