A.Vogel Blog
Hypericum perforatum L.

Ενδείξεις

  • Κατάθλιψη ήπιας μορφής - μελαγχολία
  • Κατάπτωση, θλίψη, φοβίες
  • Εποχιακή κατάθλιψη
  • Πόνοι των νεύρων (ισχυαλγία, νευραλγία τριδύμου)
  • Έκζεμα
  • Επούλωση τραυμάτων


Περιγραφή – τρόπος δράσης

Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν το υπέρικο για την αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων, που περιλαμβάνουν ισχυαλγία και τσιμπήματα δηλητηριωδών ερπετών.

Στην Ευρώπη, το βαλσαμόχορτο χρησιμοποιούνταν από φυτοθεραπευτές για τοπική εφαρμογή σε τραύμαυτα και εγκαύματα. Αποτελεί παραδοσιακό μέσο αντιμετώπισης για τα νεφρά, τους πνεύμονες, καθώς και για την κατάθλιψη.

Στη Γερμανία η πρώτη σε κατανάλωση ουσία για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι το φυτό hypericum, που αποτελεί το "prozac της φύσης".

Η λατινική ονομασία του βαλσαμόχορτου είναι Hypericum perforatum. Προέρχεται ετυμολογικά από τις ελληνικές λέξεις «υπερ» και «εικόνα», καθώς σύμφωνα με την παράδοση τοποθετούσαν βαλσαμόχορτο πάνω από την εικόνα του Αγ. Ιωάννη για να διώξουν το κακό κατά τη διάρκεια της ημέρας που εορτάζεται (24 Ιουνίου για την Καθολική εκκλησία).

Το perforatum προέρχεται από τη λατινική έννοια της διάτρητης όψης, την οποία αποκτούν τα φύλλα του βαλσαμόχορτου όταν τα τοποθετούμε στο φώς. Το έλαιο που εκκρίνεται από τους αδένες των φύλλων είναι φωτεινό κίτρινο ή πορτοκαλί και περιέχει πολλές δραστικές ουσίες.

Το βαλσαμέλαιο καταπραΰνει και αναπλάθει το σκληρό, σκασμένο και ταλαιπωρημένο δέρμα.Κάθε χρόνο οι γιατροί γράφουν περίπου τρία εκατομμύρια ιατρικές συνταγές για το hypericum, με την έγκριση του κράτους, βασισμένοι στα αποτελέσματα αυστηρών κλινικών δοκιμών.

Τα αποτελέσματα είκοσι πέντε μελετών που πραγματο¬ποιήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή έδειξαν ότι το φυτό ανακουφίζει από την κατάθλιψη και την αντιμετωπίζει πολλές φορές το ίδιο αποτελεσματικά με τα ισχυρά αντικαταθλιπτικά φάρμακα και μάλιστα δίχως δυσάρεστες παρενέργειες. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο αγριολούλουδο με έντονα κίτρινα άνθη με μικρά μαύρα στίγματα στις άκρες τους. Περιέχει την ουσία υπερικίνη, η οποία έχει αναγνωριστεί ως φαρμακολογικά ενεργή χημικά ένωση.

Ωστόσο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η υπερικίνη έχει λιγότερο ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση σε σχέση με το πλήρες φυτικό εκχύλισμα, υποδεικνύοντας ότι το σύνθετο μείγμα των συστατικών του βοτάνου στο οποίο περιλαμβάνονται ξανθόνες και φλαβονοειδή είναι σημαντικό για τις ευεργετικές φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού. Μονολότι αρκετοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει μια σχετική ανακούφιση από τα συμπτώματα τους αρκετά γρήγορα, μέσα σε δυο εβδομάδες, τυπικά τα αποτελέσματα εμφανίζονται ανάμεσα στην τέταρτη και όγδοη εβδομάδα λήψης του.

'Οπως αναφέρουν ορισμένοι εμπειρογνώμονες πρέπει να αναμένει κάποιος τα αποτελέσματα του φυτικού εκχυλίσματος σε έξι τουλάχιστον εβδομάδες.Σημείωση

Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του hypericum είναι οι σπάνιες και σχετικά ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η συχνότερα αναφερόμενη, είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές. Οι αλλεργίες είναι σπάνιες. Όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες εξαφανίζονται γρήγορα με τη διακοπή της λήψης του. Μερικές φορές, η μείωση της δόσης του hypericum ώστε το σώμα να προσαρμοστεί στο θεραπευτικό βότανο μπορεί να εξαλείψει τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Ορισμένοι γιατροί προειδοποιούν τους χρήστες του hypericum να αποφεύγουν την έκθεση τους στον ήλιο λόγω πιθανής φωτοαλλεργίας. Αυτό έχει παρατηρηθεί σε πειραματόζωα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, αλλά οι μελέτες έδειξαν ότι για να εμφανιστούν τέτοια προβλήματα στους ανθρώπους, απαιτείται η χορήγηση δόσης τριάντα έως εβδομήντα φορές μεγαλύτερης της συνιστώμενης δόσης. Η εκτεταμένη χρήση του hypericum στη Γερμανία δεν έχει δείξει συμπτώματα βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας τοξικότητας στις συνιστώμενες θεραπευτικές δόσεις. Το φυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με συνθετικά αντικαταθλιπτικά καθώς και από εγκύους ή γυναίκες που θηλάζουν. 
 

εκτύπωσηprint-icon