A.Vogel Blog
 

A.Vogel blog

Πολύτιμα φυτά για τον χειμώνα

στις 24 Νοεμβρίου 2016, A.Vogel, Ανοσοποιητικό σύστημα, Εχινάκια, Κρυολόγημα, Λοιμώξεις, Νευροδερματίτιδα, Πονόλαιμος και βήχας

Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον Χειμώνα!

Παρά τις όμορφες μέρες του φθινοπώρου, οι διαφορές θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μερικές φορές μεγάλες. Το θέμα των κρυολογημάτων καθίσταται και πάλι σχετικό την εποχή του φθινοπώρου και η αντίστοιχη προφύλαξη με φυσικά και φυτικά σκευάσματα επιβάλλεται. Ας εξετάσουμε τα σημαντικότερα φυτά, που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά αυτή την περίοδο του χρόνου σε συμπτώματα, που αφορούν σε λοιμώξεις, ιώσεις, κρυολογήματα, ιγμορίτιδα και συνάχι:

1.Exινάκια – Echinacea purpurea

kimono1

Η εχινάκια βοηθάει στην ταχύτερη ανάρρωση από συμπτώματα από συνάχι, γρίπη και κρυολόγημα (βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, ρίγη, κεφαλαλγία, μυϊκό άλγος, πονόλαιμος) και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η εχινάκια ενισχύει την άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος καθώς και των ουρολοιμώξεων.

Η εχινάκια ενδείκνυται και για άλλες μορφές λοιμώξεων, όπως τη στρεπτοκοκκική λοίμωξη του λαιμού, τις σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις, τις υποτροπιάζουσες μυκητιακές κολπικές λοιμώξεις, τον έρπη, τη βρογχίτιδα και τις ωτίτιδες.

2. Κισσός – Hedera helix

kimono2

Ο κισσός χρησιμοποιείται με επιτυχία στη θεραπεία καταρροής της περιοχής των παραρρινικών κόλπων. Ο κισσός επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση του βήχα και της βρογχίτιδας διευκολύνοντας τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων.

3. Θυμάρι – Thymus vulgaris

Το θερμαντικό θυμάρι έχει αποχρεμπτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες, είναι ιδανικό για βαθιά εγκατεστημένες λοιμώξεις των πνευμόνων. Το θυμάρι καταπραϋνει επίσης την βρογχίτιδα, τις αναπνευστικές λοιμώξεις και οφελεί όσους πάσχουν από νευρικό βήχα και άσθμα.

4. Άγριο έλατο – Piceae abietis

kimono2

Το άγριο έλατο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βρογχίτιδας ιγμορίτιδας καταρροής βραχνάδας ερεθισμού του λαιμού και βήχα. Περιέχει ρητίνη, αιθέριο έλαιο, τερπένια και ταννίνες τα οποία δρουν ευεργετικά, καταπραΰνοντας με φυσικό τρόπο το ερεθισμένο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Ο Adam Lonicerus (Γερμανός ιατρός, φυσίατρος και βοτανολόγος) έγραψε τον 16ο αιώνα, ότι το βρασμένα φύλλα από άγριο έλατο ανακουφίζουν τις ανοιχτές πληγές, τον πόνο στα δόντια και σε συνδυασμό με μέλι ωφελεί το συκώτι. Επίσης έγραψε ότι βρασμένη ρητίνη από άγριο έλατο με μέλι ωφελεί στα συμπτώματα από συνάχι, καταρροή, στηθάγχη και τα περιεχόμενα τερπένια καθαρίζουν ήπια και ωφελούν το συκώτι και τον πνεύμονα.

5. Δροσέρα – Drosera rotundifolia

kimono4

Η δροσέρα είναι σαρκοφάγο φυτό και φύεται σε θαμνότοπους του βορείου ημισφαιρίου. Χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό για το καταπραϋντικό σιρόπι και επιδρά στο λαιμό, στους πνεύμονες και στους αναπνευστικούς αγωγούς, με ευεργετικά αποτελέσματα στη βρογχίτιδα, στον κοκκύτη και στον επίμονο βήχα.

Η αποτελεσματικότητα της δροσέρας κατά του στρεπτόκοκκου, του σταφυλόκοκκου και του πνευμονιόκοκκου οφείλεται στην παρουσία της πλουμπαγίνης. Η χαλαρωτική επίδραση που ασκεί στους ακούσιους μύες βοηθάει στην ανακούφιση του άσθματος.

6. Υδραστίδα – Hydrastis Canadensis

kimono6

Η υδραστίδα είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φυτά που έχουμε στη διάθεση μας. Περιέχει τα αλκαλοειδή: υδραστίνη, καναδίνη, καναλιδίνη. Η βερβερίνη εμφανίζει ισχυρή αντιβιοτική δράση σε αρκετούς μικροοργανισμούς και οφείλει τις περισσότερες ειδικές χρήσεις της στην ισχυρή τονωτική δράση που ασκεί στις βλεννογόνους μεμβράνες του σώματος.

Η υδραστίδα αποτελεί εξαιρετικό αντικαταρροϊκό του άνω αναπνευστικού και θεωρείται μοναδικής αξίας και ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της μετωπιαίας ιγμορίτιδας με πράσινες ή κίτρινες δύσοσμες παχύρευοτες εκκρίσεις. Η υδραστίδα επίσης συμβάλλει στην φροντίδα πληγών της ρινικής κοιλότητας, στη ρινική καταρροή καθώς και στην αντιμετώπιση της ξήρανσης των ρινικών βλεννογόνων.

Λόγω της αντιμικροβιακής δράσης της, η υδραστίδα διαθέτει μακρύ ιστορικό χρήσης για μαλυσματική διάρροια, λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού και συχνά συνδυάζεται με εχινάκια για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων και συμπτώματα γρίπης.

7. Ευκάλυπτος – Eucalyptus globulus

kimono5

Οι παραδοσιακοί ιατροί του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ, όχι μόνο χρησιμοποιούσαν το έλαιο ευκάλυπτου για να απολυμαίνουν όργανα και τραύματα, αλλά πρότειναν εισπνοές του ελαίου υποστηρικτικά στην αντιμετώπιση του άσθματος, της βρογχίτιδας, του κοκίτη και στο εμφύσημα.

Το κύριο συστατικό στα φύλλα ευκάλυπτου είναι το αιθέριο έλαιο γνωστό και ως ευκαλυπτόλη (eucalyptol). Το έλαιο αυτό λειτουργεί όπως η μενθόλη, ενεργώντας στους υποδοχείς των ρινικών βλεννογόνων, συντελώντας στη μείωση συμπτωμάτων όπως η ρινική συμφόρηση.

8. Μέντα – Mentha piperita
Σε συνδυασμό με έλαιο μέντας, το έλαιο ευκάλυπτου μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στο μέτωπο και τους κροτάφους για τρία λεπτά και έχει δειχθεί ότι διαθέτει μυοχαλαρωτικές ιδιότητες σε άτομα με πονοκεφάλους έντασης. Επίσης, αυτός ο συνδυασμός μέντας με ευκάλυπτου βοηθάει σε περιπτώσεις ήπιου ή μέτριου ροχαλητού, εισπνέοντάς το από τη μύτη πριν τον ύπνο.

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμένα *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Veuillez introduire les charactères de cet

Read more:
Πικραλίδα, εχινάκια και άλλα πολύτιμα «ζιζάνια»

Ο Δρ. Alfred Vogel ήταν σαφής σε ό,τι αφορούσε στην αποψίλωση ζιζανίων από τον κήπο και στον κίνδυνο που ενέχεται...

Close