A.Vogel Blog
 

A.Vogel blog

Μπορούν τα πρεβιοτικά να βελτιώσουν τον ύπνο;

από Despoina Argyriou, στις 8 Ιουνίου 2018, A.Vogel, Άγχος, Αλκαλοποίηση, Ανοσοποιητικό σύστημα, Αποτοξίνωση, Διαβήτης, Διατροφή, Δυσπεψία, Ευερέθιστο έντερο, Πεπτικές διαταραχές, Υγεία του δέρματος, Υγεία του εντέρου, Υγεία του ύπνου

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι στο έντερο επηρεάζει σχεδόν κάθε περιοχή του σώματος, από το δέρμα εως  και τη διάθεση. Πρόσφατα, ωστόσο, η έρευνα φαίνεται να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να διαμορφώσετε θετικότερα και βελτιωμένα σχήματα ύπνου.

Ποια είναι η καλή χλωρίδα του εντέρου;

Η καλή χλωρίδα ή καλή μικροχλωρίδα, αναφέρεται μόνο στον πληθυσμό των μικροοργανισμών (βακτήρια) που κατοικούν στον εντερικό σωλήνα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί περιλαμβάνουν εκατοντάδες διαφορετικά στελέχη βακτηρίων καθώς και άλλους οργανισμούς όπως και ιούς. Στην πραγματικότητα, η χλωρίδα του εντέρου λειτουργεί σχεδόν σαν δακτυλικό αποτύπωμα, καθώς είναι εντελώς μοναδικό για τον καθένα.

Τώρα, η λέξη «βακτήρια» μπορεί να ανησυχεί λίγο, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για πανικό. Δεν είναι όλα βακτήρια βλαβερά για την υγεία του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, ορισμένα στελέχη των βακτηριδίων μπορούν να βρεθούν σε καλή κατάσταση, συμβάλλοντας στη διατήρηση του επιπέδου των εχθρικών βακτηρίων υπό έλεγχο και στη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι η φιλική χλωρίδα του εντέρου συνεχίζει να αναπτύσσεται καλά και σωστά, αλλιώς οι πληθυσμοί των εχθρικών βακτηρίων θα μπορούσαν να αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και δερματικά προβλήματα.

Πώς επηρεάζει η χλωρίδα την κατάσταση του ύπνου;

Είναι δύσκολο να εντοπιστούν ακριβώς τα μοτίβα της χλωρίδας του εντέρου.

Η καλή χλωρίδα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας.

Περίπου το 90% της σεροτονίνης του σώματος, ο νευροδιαβιβαστής που μας κάνει να αισθνόμαστε καλά, παράγεται στο πεπτικό σύστημα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η σεροτονίνη δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη διάθεσή μας, παίζει σημαντικό ρόλο και στον ύπνο μας καθώς η σεροτονίνη συντίθεται από τον επίφυλλο αδένα για να παραχθεί μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου.

Αυτό το σύστημα επικοινωνεί με το κεντρικό νευρικό σύστημα και ακόμη και με τον εγκέφαλο! Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι»  αν ο πληθυσμός των εχθρικών μικροβίων αρχίζει να πολλαπλασιάζεται, γεγονός που θα επηρεάσει την παραγωγή σεροτονίνης.

Εάν η παραγωγή σεροτονίνης επιβραδύνθεί, θα έχει μεγάλες συνέπειες και στη διάθεσή μας. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συσχετίζονται συχνά με το άγχος, τη χαμηλή διάθεση και ακόμη και με την κατάθλιψη – δεν βοηθούν και δεν συμβάλλουν σε καλό και βαθύ ύπνο. Για να μην αναφέρουμε ότι η σεροτονίνη συμβάλλει στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης και μπορεί να γίνει ως εκ τούτου πιο πιθανή η εμφάνιση διαταραχής στον ύπνο.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Μαγνήσιο, βιταμίνη D, βιταμίνες Β – είναι όλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να λειτουργήσουν για να προωθήσουν υγιή πρότυπα ύπνου. Επιπλέον, τα φιλικά βακτήρια είναι πολύ χρήσιμα για τη βελτίωση της υγείας γενικότερα. Ωστόσο, εάν υπάρχει λάθος αναλογία μεταξύ εχθρικών βακτηρίων σε σχέση με τα φιλικά βακτήρια, η διαδικασία απορρόφησης θρεπτικών στοιχείων από το έντερο και η χρήση τους στον υπόλοιπο οργανισμό μπορεί να παρεμποδιστεί.

Μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ανεπάρκειες. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι γνωστό ότι αυξάνουν την καθημερινή κόπωση ενώ η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να συνδεθεί με αυξημένες διαταραχές ύπνου και ακόμη και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

 

Η χλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει και την πέψη

Η χλωρίδα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση της τροφής στο πεπτικό σύστημα. Το στέλεχος Lactobacillus είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, ειδικά όταν πρόκειται για υποπροϊόντα τροφίμων τα οποία είναι δύσκολο να διασπαστούν, όπως υδατάνθρακες, ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το Lactobacillus μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παραγωγή γαλακτικού οξέος που μπορεί να βελτιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των πεπτικών υγρών και βοηθά στην απορρόφηση ορισμένων μεταλλικών στοιχείων, όπως το μαγνήσιο και ο σίδηρος.

Εντυπωσιακό αλλά όταν η χλωρίδα του εντέρου διαταραχθεί, η κατάσταση της υγείας του οργανισμού αλλάζει πολύ γρήγορα. Στην υπερανάπτυξη μη φιλικών βακτηρίων εμφανίζονται συμπτώματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αθώς η τροφή δεν μεταβολίζεται σωστά, γεγονός που καθιστά δύσκολο να αφομοιωθούν από το πεπτικό σύστημα και να διακοπεί ο ύπνος και να προκληθεί ένας φαύλος κύκλος συμπτωμάτων.

Η εντερική χλωρίδα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το έντερο και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένα, με πάνω από το 70% των ανοσοποιητικών κυττάρων να βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα. Με πολλούς τρόπους, η χλωρίδα του εντέρου βοηθάει στην προστασία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενεργώντας σχεδόν σαν ασπίδα, καθώς είναι ικανά να ενεργοποιήσουν τα επιθηλιακά κύτταρα, το στρώμα των κυττάρων που προστατεύουν το έντερο από παθογόνα και μικρόβια.

Είναι ενδιαφέρον ότι η χλωρίδα του εντέρου μπορεί επίσης να ρυθμίσει τη φλεγμονώδη ανοσοαπόκριση του οργανισμού, η οποία βοηθά στην αποτροπή της υπερβολικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της δημιουγίας ευρείας φλεγμονής. Δεδομένου ότι η φλεγμονή συνδέεται συχνά με πεπτικές εξάρσεις και ευαισθησία στον πόνο, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ο ύπνος δεν διακόπτεται από αυτούς τους παράγοντες. Όταν η χλωρίδα του εντέρου δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ανοσοποιητικό σύστημα ευάλωτο στους παθογόνους παράγοντες και σε φλεγμονές.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα πρεβιοτικά;

Τι είναι τα πρεβιοτικά και πώς μπορούν να βοηθήσουν; Τα πρεβιοτικά δεν πρέπει να συγχέονται με τα προβιοτικά,  καθώς είναι ίνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την φιλική εντερική χλωρίδα. Έρευνα έχει δείξει ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ύπνου και συγκεκριμένα στη βελτίωση των τύπων ύπνου NREM και REM μετά από αγχωτικό γεγονός.

Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τα καλά βακτήρια του εντέρου;

Αυξάνουμε τη λήψη πρεβιοτικών. Και μπορούμε να ξεκινήσουμε από τη διατροφή μας. Υπάρχει ποικιλία από τρόφιμα που περιέχουν πρεβιοτικά:

  –Κρεμμύδια
Ρίζα πικραλίδας
Σκόρδο
Πράσα
Μπανάνες
Λινόσποροι
Σπαράγγια

Στα συμπληρώματα διατροφής, κορυφαία πρεβιοτικά σκευάσματα είναι το Molkosan & το Molkosan Fruit. Το Molkosan αποτελεί μία από τις πρώτες συνταγές του Δρ. Alfred Vogel και είναι πλούσιο σε L + γαλακτικό οξύ – το τέλειο τρόφιμο για τα φιλικά βακτηρίδια του εντέρου. Χωρίς λακτόζη και γλουτένη, μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε smoothies, χυμούς ή να καταναλωθεί αραιωμένο σε λίγο νερό (αναλογία αραίωσης Molkosan : Νερό = 1:10).

Δοκιμάστε και προβιοτικά

Εάν σκέφτεστε να κάνετε χρήση προβιοτικών, είναι σημαντικό να τα συνδυάσετε με ένα καλό πρεβιοτικό, όπως το Molkosan. Δεν έχει σημασία πόσα φιλικά βακτήρια κατοικούν στο έντερο, αν δεν υπάρχουν οι συνθήκες να ευδοκιμήσουν. Τότε θα πεθάνουν γρήγορα τα καλά βακτήρια από τα προβιοτικά. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να σιγουρευτούμε ότι τα προβιοτικό που επιλέγουμε έχει κλινικά ερευνηθεί και περιέχει μόνο φυσικά στελέχη προβιοτικών.

Μειώστε τα επίπεδα άγχους

Το άγχος είναι εχθρός του εντέρου. Όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει το άγχος το πεπτικό σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χλωρίδα του εντέρου, αλλάζοντας την ισορροπία των βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει με τη σειρά της δυσάρεστα συμπτώματα, ιδιαίτερα μια πεπτική κατάσταση όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νευρικό σύστημα δεν έχει κανέναν τρόπο να κάνει διάκριση ανάμεσα σε μια κατάσταση μέτριου άγχους και μια κατάσταση ζωής και θανάτου, όπου η διάσπαση της τροφής δεν αποτελεί πρώτη πρωτεραιότητα.

Κατά συνέπεια, το πεπτικό σύστημα μπορεί να επιβραδυνθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα απόβλητα παραμένουν στο γαστρεντερικό σωλήνα, μερικές φορές απορροφούνται και περνούν ξανά στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον πληθυσμό βλαβερών βακτηριδίων.

Προσοχή στη διατροφή σας

Η εκάστοτε τροφή που καταναλώνεται μπορεί να έχει αντίστοιχο αντίκτυπο στην εντερική χλωρίδα. Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη συχνά βοηθούν στην ανάπτυξη του πληθυσμού εχθρικών βακτηριδίων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές και εξευγενισμένους/ραφιναρισμένους υδατάνθρακες – όχι μόνο είναι δύσκολο να διασπαστούν αυτά τα τρόφιμα από το σώμα μας, αλλά συχνά περιέχουν και πρόσθετα σάκχαρα και γλυκαντικά που μας επιβαρύνουν και μας βλάπτουν επιπρόσθετα.

Αντ ‘αυτού, ας επιλέγουμε τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη στήριξη του πληθυσμού των φιλικών βακτηριδίων. Στην πραγματικότητα, μια από τις κορυφαίες τάσεις των τροφίμων για φέτος θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της κατάστασης της εντερικής χλωρίδας. Ο λόγος για τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πολύ σημαντικά, ειδικά όταν πρόκειται για την υποστήριξη των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και τις διάφορες επιλογές ζύμωσης που υπάρχου. Καλές επιλογές αποτελούν το γιαούρτι, το κεφίρ, τα λαχανικά-τουρσί, το miso και το kimichi.

 

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμένα *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Veuillez introduire les charactères de cet

Read more:
Νέα μέθοδος αντιμτώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Θα μπορούσε αυτή η μέθοδος να αποτελεί την απάντηση στα προβλήματα του προστάτη; Πρόσφατες έρευνες προτείνουν νέα μέθοδο για την...

Close