A.Vogel Blog
 

A.Vogel blog

Βότανα κατά της ναυτίας

στις 9 Ιουλίου 2015, A.Vogel, Πεπτικές διαταραχές

Στα συμπτώματα της ναυτίας, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, διαταραχές του στομάχου, ζαλάδες, αίσθημα πνιγμού, τάση για εμετό και αδιαθεσία. Γενικότερα είναι παραδεκτό ότι η ναυτία υποφέρεται δύσκολα, παρά το γεγονός ότι τα αίτια που την προκαλούν μπορεί να είναι ήπια. Απλά βότανα, παραδοσιακής, φυτοθεραπευτικής εφαρμογής, μπορούν να βοηθήσουν.

Οι μαθητές μπορεί να αισθάνονται ναυτία όταν πλησιάζουν οι εξετάσεις στο σχολείο, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τη ναυτία της εγκυμοσύνης, καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν κράμπες στο στομάχι πριν από μία παράσταση και κάποιοι αισθάνονται, ως απόρροια φοβίας, ναυτία πριν ή και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αεροπλάνο, πλοίο ή και λεωφορείο.

Επίσης η ναυτία εμφανίζεται σε περιπτώσεις:
·       χρήσης ορισμένων φαρμάκων, και ως παρενέργεια της αναισθησίας ή της χημειοθεραπείας
·       μετακίνησης και ιδιαίτερα στη θάλασσα
·       ενθουσιασμού και νευρικότητας
·       στομαχικών διαταραχών  και γαστρεντερικών λοιμώξεων
·       ημικρανίας
·       τροφικών δυσανεξιών και
·       εγκυμοσύνης

Στον εγκέφαλο, το κέντρο που οφείλεται για τον εμετό επικοινωνεί με την παρεγκεφαλίδα, το γραστρεντερικό σύστημα και τα όργανα ισορροπίας. Το συγκεκριμένο κέντρο του εγκεφάλου λαμβάνει πληροφορίες και από την αίσθηση της όσφρησης, το αίμα, ακόμα και την ψυχική κατάσταση του οργανισμού. Όταν αυξάνεται το αίσθημα ναυτίας ενεργοποιείται το αντανακλαστικό του ανθρώπινου οργανισμού για να κάνει εμετό. Αυτή η αντανακλαστική λειτουργία είναι ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς με τον τρόπο αυτό αποβάλλονται (από τον οργανισμό) βλαβερές ουσίες.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αντιμετωπίζουν τη ναυτία δρούν συνήθως στο κέντρο που ελέγχει το αντανακλαστικό για τον εμετό. Είναι μεν αποτελεσματικά, αλλά προκαλούν συνήθως υπνηλία. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η ναυτία και με φυσικές, ήπιες μεθόδους, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν και προληπτικά.

Η δράση των βοτάνων δεν είναι ίδια για όλους τους οργανισμούς. Ενώ κάποιος μπορεί να βασίζεται στην αποτελεσματικότητα της αγκινάρας ή της μέντας, άλλοι μπορεί να βοηθηθούν καλύτερα από το πιο ήπιο σε δραστικότητα, χαμομήλι.

Οι φυτοθεραπευτές χρησιμοποιούν παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της ναυτίας, γλυκάνισο (Pimpinella anisum), μάραθο (Foeniculum vulgare) και κύμινο (Carum carvi), βότανα τα οποία προέρχονται από την ίδια οικογένεια φυτών. Οι σπόροι τους διαθέτουν αντιβακτηριδιακές και αντισπασμωδικές ιδιότητες και ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της ναυτίας και των διατροφικών δυσανεξιών. Η γλυκιά γεύση χαρακτηρίζει το αφέψημα από γλυκάνισο και είναι πολύ δημοφιλές στα παιδιά. Το κύμινο είναι από μόνο του αρκετά πικρό και ως εκ τούτου, συνδυάζεται με τα άλλα δύο βότανα πολύ συχνά από φυτοθεραπευτές.

Το μάσημα μερικών φύλλων φρέσκου βασιλικού (Ocimum basilicum) μπορεί να καταπραϋνει το στομάχι, να μειώσει την τάση για εμετό και να μειώσει και την πίεση στον εγκέφαλο. Η λεβάντα (Lavandula officinalis) είτε ως αφέψημα είτε ως αιθέριο έλαιο για εφαρμογή αρωματοθεραπείας, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ναυτίας και της ατονίας του κυκλοφορικού συστήματος. Λέγεται ότι η επόμενη βασίλισσα της Μ.Βρετανίας, Δούκισσα Κέιτ, κατανάλωνε μπισκότα με λεβάντα για την αντιμετώπιση της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Η μέντα διαθέτει αντισπασμωδικές ιδιότητες, ειδικά για την αντιμετώπιση των σπασμών στους μύες που περιβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα και προάγει την έκκριση γαστρικών υγρών και χολής. Το αιθέριο έλαιο της μέντας διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες και μπορεί να είναι χρήσιμο και σε ήπιες λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος. Σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων του στομάχου και στη ναυτία της εγκυμοσύνης ενδείκνυται αφέψημα με μείγμα φύλλων μέντας και χαμομηλιού. Η χρήση του αιθέριου ελαίου μέντας δεν ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να ενεργοποιήσει πρόωρα τη μήτρα της εγκυμονούσας.

Σε περιπτώσεις κατανάλωσης πολύ λιπαρών τροφών ή τροφών που έχουν λήξει, ενδείκνυται η αγκινάρα (Cynara scolymus), η οποία προάγει την αποβολή των τοξινών και  βελτιώνει την παραγωγή, έκκριση και ροή της χολής από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Επίσης ενδείκνυται η αγκινάρα και σε περιπτώσεις χρόνιας ναυτίας, που μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία ή διαταραχή της χολής και του ήπατος. Φυτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ναυτίας περιέχουν εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας, καθώς διαθέτουν πικρο-τονωτικές ουσίες, οι οποίες λειτουργούν ως αντισπασμωδικά, τονώνουν το συκώτι και με αυτόν τον τρόπο καταπραϋνουν τη ναυτία.

Η A.Vogel προτείνει το σκεύασμα φυτικής προέλευσης Boldocynara με φρέσκα φύλλα αγκινάρας, πικραλίδα, φύλλα μπόλντο και φύλλα μέντας φρέσκιας συγκομιδής και ελεγχόμενης βιολογικής καλλιέργειας. Το Boldocynara έχει ως βάση τα βότανα που προάγουν την παραγωγή χολής στο ήπαρ και ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση του φουσκώματος, της δυσπεψίας και των κωλικών του στομάχου.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμένα *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Veuillez introduire les charactères de cet

Read more:
Τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου

Το γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum) χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων παραδοσιακά. Ωστόσο υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία από την...

Close