A.Vogel Blog
 

A.Vogel blog

Συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη & η φυσική της αντιμετώπιση

στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, A.Vogel, Αλλεργίες, Διατροφή, Δυσπεψία, Ευερέθιστο έντερο, Πεπτικές διαταραχές, Υγεία του εντέρου

Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο και το συναντάμε στη φύση σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι ο παράγοντας που δίνει στο γάλα την ήπια γλυκύτητα στη γεύση της.

Η λακτόζη είναι επίσης η αιτία πεπτικών διαταραχών, αερίων, φουσκώματος και διάρροιας.

Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται όταν ένα άτομο στερείται ή είναι ανεπαρκές το πεπτικό ένζυμο λακτάση, το οποίο βρίσκεται στο λεπτό έντερο. Ο ρόλος της λακτάσης είναι να διασπά τη λακτόζη στο έντερο.

Όταν η λακτάση είναι ελλιπής ή απούσα, η μη αφομοιωμένη λακτόζη περνά αδιάσπαστη στο παχύ έντερο. Εκεί, τα σάκχαρα αυτά ζυμώνονται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου και οσμωτικά αντλούν υγρό στο παχύ έντερο. Συσπάσεις, κολικοί, διάρροια, αέρια και φούσκωμα είναι το αποτέλεσμα.

Ευτυχώς, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι αβλαβής σχετικά, αλλά έχει ως αποτέλεσμα τη δυσφορία και η εμπειρία αυτή δεν είναι ιδανική τόσο σε κοινωνικό όσο και σε εργασιακό περιβάλλον.


Πώς ξέρετε εάν πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;

Ας εξετάσουμε 6 σημεία και τα συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν ότι μπορεί να οφείλεται στη δυσανεξία στη λακτόζη:

Πεπτική διαταραχή μέσα σε 30 λεπτά έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικού προϊόντος.

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα συμπεριλαμβάνονται το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το παγωτό και το βούτυρο. Ωστόσο, μπ0ορούμε να συναντήσουμε τη λακτόζη και σε «μη γαλακτοκομικά» προϊόντα όπως σαλάτες, οστρακοειδή και νωπά κρέατα.

Αέρια και φούσκωμα.
Διάρροια
Κοιλιακός πόνος και κράμπες.
Ναυτία και / ή
Θετικό τέστ αναπνοής σε υδρογόνο. Η ζύμωση συμβαίνει όταν η λακτόζη δεν αφομειώνεται σωστά και τότε παράγονται ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα υδρογόνου.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, ρωτήστε τον ιατρό σας σχετικά με το τέστ αναπνοής για υδρογόνο.

Τρόπος ζωής και διατροφή

Τα καλά νέα είναι ότι, Χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες τροφίμων και στην ευαισθητοποίηση για τις ευαισθησίες του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος στα τρόφιμα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές που δεν θυσιάζουν τη γεύση των τροφίμων.

Ας δούμε παρακάτω μερικά σημεία που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να  αποφευχθεί η επαφή σας με τη λακτόζη:

Χρησιμοποιήστε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη. Εάν υποφέρετε από πραγματική δυσανεξία στη λακτόζη, αντί να υποφέρετε από τα παραπάνω συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα, η χρήση προϊόντων χωρίς λακτόζη θα μειώσει ή θα εξαλείψει την πεπτική δυσφορία.

Τα προϊόντα χωρίς λακτόζη είναι ουσιαστικά “προ-αφομοιώσιμα” στο ότι περιλαμβάνουν το ένζυμο λακτάσης, επιτρέποντας την πλήρη πέψη του γαλακτικού σακχάρου, δηλ. τη λακτόζη.


Δοκιμάστε τα υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων ή γαλακτοκο9μικά από βουβαλίσιο γάλα.

Αρκετά υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων είναι διαθέσιμα στα καταστήματα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων από αμύγδαλο, καρύδα και κάσιους γάλα.
Να είστε εκπαιδευμένοι στην επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων. Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν περισσότερη λακτόζη από άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε τη σελίδα του προιόντος.

Η επιλογή του οργανικού/βιολογικού γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, όπως και το κεφίρ, μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση της αφομοίωσης της λακτόζης, καθώς και των υγιεινών λιπών και πρωτεϊνών της.


Δοκιμάστε τα προβιοτικά. Mελέτες υποστηρίζουν τη χρήση των προβιοτικών, βοηθώντας να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα δυσανεξίας μετά την κατάποση λακτόζης. Υπάρχει ένα μεγάλο σώμα της έρευνας που υποστηρίζει τη χρήση των προβιοτικών, ότι βοήθησαν να ανακουφιστούν από συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου που συχνά περιλαμβάνουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη (καθώς επίσης και σε πολλά άλλα τρόφιμα).


Ζήστε τα οφέλη του Molkosan. Το Molkosan.είναι ένα νόστιμο συμπυκνωμένο ρόφημα ορού γάλακτος που μπορεί να προστεθεί στο νερό, sτις λεμονάδες ή και στο τσάι σας. Είναι πηγή γαλακτικού οξέος και καλίου και ενεργεί ως πρεβιοτικό στα βακτηρίδια που είναι φιλικά προς τα εντερικά μας τοιχώματα, πράγμα που τους κάνει να δουλεύουν καλύτερα.

Δεδομένου ότι ορισμένα βακτήρια παράγουν τα δικά τους ένζυμα λακτάσης, το Molkosan επιτρέπει σ’αυτά τα βακτήρια να ευδοκιμήσουν και μπορούν να σας βοηθήσουν να αφομοιώσετε τη λακτόζη και να μειώσετε τα συμπτώματα της συγκεκριμένης δυσανεξίας.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμένα *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Veuillez introduire les charactères de cet

Read more:
Αύγουστος – Μήνας συγκομιδής εχινάκιας

Ξεκίνησε η συγκομιδή εχινάκιας στις εγκαταστάσεις της A.Vogel στην Ελβετία. Η συγκομιδή πραγματοποιείται με το χέρι ή με ειδικές, ελαφρές...

Close