A.Vogel Blog
 

A.Vogel blog

Γλουτένη – βλάπτει όντως;

από Despoina Argyriou, στις 19 Ιουλίου 2017, A.Vogel, Αδυνάτισμα, Αλκαλοποίηση, Αλλεργίες, Ανοσοποιητικό σύστημα, Αποτοξίνωση, Διατροφή, Δυσπεψία, Ευερέθιστο έντερο, Εχινάκια, Καλοκαίρι, Καούρα, Πεπτικές διαταραχές, Υγεία του εντέρου

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που προέρχεται αποκλειστικά από σπόρους δημητριακών. Η γλουτένη δίνει στους σπόρους τις συγκολλητικές, δεσμευτικές και πηκτικές τους ιδιότητες. Γι ‘αυτό και βρίσκεται συχνά σε ψωμιά, γλυκά, σάλτσες και συσκευασμένα τρόφιμα.

Η γλουτένη περιέχει δύο τύπους πρωτεϊνών: την προλαμίνη και την γλουτενίνη. Ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης είναι ανάλογος του ποσοστού της προλαμίνης. Για παράδειγμα, το σιτάρι περιέχει 69% άλφα γλιαδίνη (τύπος προλαμίνης), ενώ το ρύζι περιέχει μόνο 5% ορεβενίνη (άλλη μορφή προλαμίνης).

Yπάρχουν και άλλοι σπόροι δημητριακών, πλούσιοι σε προλαμίνη όπως: το ντίνκελ, το σιτάρι καμουτ, η σίκαλη, το κριθάρι, το καλαμπόκι, το σόργο, το κεχρί, η βρώμη, το teff και το ρύζι.

Δεδομένης της αμελητέας περιεκτικότητας σε προλαμίνη στο ρύζι, θεωρείται αβλαβές. Για τους πιο ευαίσθητους οργανισμούς, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται αλεύρι που δεν προέρχεται από σπόρους, όπως για παράδειγμα από πατάτες, ρεβίθια, κάστανα, φακές ή αλεύρι από φαγόπυρο.

Ποιος επηρεάζεται περισσότερο από τη δυσανεξία στη γλουτένη;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 30% των ενηλίκων έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά το ποσοστό μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, επειδή πολύ λίγοι άνθρωποι συνδέουν την υγεία τους με τη δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη). Η συχνότητα της νόσου ποικίλλει ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή διαμονής και τον γεννετικό κώδικα του καταναλωτή. Η Ευρώπη, η Β. Αμερική και η Αυστραλία είναι οι πλέον πληγείσες περιοχές, με επιπολασμό που κυμαίνεται από 1 άτομο στους 100 έως 1 στους 300 και εννέα στις δέκα περιπτώσεις δεν έχουν διαγνωστεί. Η δυσανεξία στη γλουτένη παρουσιάζεται σπανιότερα σε ανθρώπους ασιατικής και της αφρικανικής καταγωγής.

Ποια είναι τα συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη;

Η κοιλιοκάκη προκαλεί συμπτώματα όπως:

Σε παιδιά:

-Χρόνια διάρροια, μερικές φορές εναλλασσόμενη με δυσκοιλιότητα
-Επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος
-Δυσκολία στον γραπτό λόγο, προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο
-καθυστερήσεις στην ανάπτυξη ή χαμηλό ανάστημα
-Καθυστερημένη εφηβεία
-Αναιμία
-Απώλεια της όρεξης
-Η αλλαγή της διάθεσης και η ευερεθιστότητα
-Κούραση
-Ελαττώματα στο σμάλτο των δοντιών

Σε ενήλικες

-Χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα
-Κοιλιακός πόνος, αέρια και φούσκωμα
-Απώλεια βάρους
-Κόπωση και ευερεθιστότητα
-Αναιμία
-Κατάθλιψη
-Πόνος οστών και αρθρώσεων
-Κράμπες
-Υπογονιμότητα ή διαταραχές περιόδου
-Μούδιασμα ή νευροπαθητικούς πόνους των άκρων
-Εξανθήματα
-Κνίδωση και έλκη στο στόμα

Τόσο παιδιά όσο και ενήλικες μπορεί να παρουσιάσουν και πρόσθετα συμπτώματα όπως: βλάβες στη μνήμη και προβλήματα στη μάθηση, δυσλεξία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα στον ύπνο και δυσκολία ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος.

Γιατί όλα αυτά τα συμπτώματα από σπόρους όπως το σιτάρι, εφόσον τα καταναλώνουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια;

Μέρος της εξήγησης είναι ότι με τη χρήση εντατικών γεωργικών μεθόδων, ιδιαίτερα με την αυτο-γονιμοποίηση των αγρών και τη γενετική επιλογή των ειδών, οι άγριοι σπόροι των παλιότερων εποχών έχουν αλλάξει. Οι σπόροι έχουν εξελιχθεί ταχύτερα από την προσαρμοστικότητα της πεπτικής ικανότητας του ανθρώπου. Με άλλα λόγια, τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη των σπόρων είναι διαφορετικά, επειδή αυτοί οι «νέοι» σπόροι είναι διαφορετικοί.

Επίσης, το ραφιναρισμένο ή μεταποιημένο σιτάρι συχνά καταναλώνεται υπερβολικά. Σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αυτό προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση μακροπρόθεσμα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί χρόνια φλεγμονή στους ιστούς. Όσο περισσότερες βλάβες υπάρχουν στον ιστό, τόσο μεγαλύτερη είναι η υποβάθμιση της λειτουργίας των εντερικών φατνωμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα του σιδήρου, του ασβεστίου και του φολικού οξέος.

Ποια είναι η επίδραση της γλουτένης στο νευρικό σύστημα;

Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Όσλο, η ανάλυση ούρων που ονομάζεται πεπτιδουρία και καθορίζει την ευαισθησία του οργανισμού στη γλουτένη, αποκάλυψε την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων πεπτιδίων οξειδίου γλουτένης και καζεΐνης σε παιδιά που πάσχουν από αυτισμό και σχιζοφρένεια.

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα, στα οποία έχουμε δυσανεξία, δεν αφομοιώνονται σωστά από το πεπτικό σύστημα. Σε άτομα με κοιλιοκάκη, η γλουτένη δημιουργεί αλλοιώσεις στις κοιλότητες του εντερικού τοιχώματος με αποτέλεσμα να γίνονται πορώδη. Το αυξημένο εντερικό πορώδες επιτρέπει στη συνέχεια να περάσουν ακέραια τα οπιοειδή πεπτίδια γλουτένης (ένα μόριο γλουτένης περιέχει περίπου 16 οπιοειδή). Αυτά συνδέονται με τους οπιοειδείς υποδοχείς του εγκεφάλου, μεταβάλλοντας τη συμπεριφορά των ανθρώπων και επηρεάζοντας τις φυσιολογικές του αποκρίσεις.

Μεταξύ ιατρών και άλλων επιστημόνων θέμα συζήτησης εδώ και αρκετό καιρό αποτελεί η ύπαρξη άλλης μορφής της δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία οδηγεί σε κοινά συμπτώματα άτομα χωρίς κοιλιοκάκη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές, κόπωση, πονοκεφάλους και πόνους οστών και αρθρώσεων. Στην αρχή γινόταν λόγος για ευαισθησία στη γλουτένη. Εν τω μεταξύ, γίνεται λόγος και για άλλα συστατικά που περιέχονται στο σιτάρι, καθώς φαίνεται να μην είναι υπεύθυνη μόνο η γλουτένη σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες.

Υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες του σώματός μας και τους ειδικούς δείκτες που αφορούν στη δυσανεξία στο σιτάρι για την ανίχνευσή της.

Τα προϊόντα της αγοράς χωρίς γλουτένη

Για τους ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη, η μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων χωρίς γλουτένη διευκολύνει και τις καταναλωτικές τους επιλογές. Η αύξηση του αριθμού των προϊόντων χωρίς γλουτένη και οι δαπανηρές διαφημίσεις ορισμένων παραγωγών και διανομέων μπορεί να δώσει στους καταναλωτές, που δεν έχουν δυσανεξία, την εντύπωση ότι τα προϊόντα αυτά είναι καλύτερης ποιότητας. Οι στρατηγικές διαφήμισης δείχνουν συχνά ότι τα προϊόντα αυτά βελτιώνουν την υγεία και την ευεξία του οργανισμού ή ακόμη και ότι συμβάλλουν στην πρόληψη  κατά της παχυσαρκίας και στον έλεγχο βάρους. Μόνο η μειωμένη πρόσληψη θερμιδών, αλλά όχι η απουσία της γλουτένης, θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

14 κύρια αλλεργιογόνα πρέπει να αναγράφονται στις αντίστοιχες συσκευασίες τοφίμων. Εξαιρέσεις στον κανονισμό αποτελούν σιρόπια γλυκόζης με βάση το σιτάρι, συμπεριλαμβανομένης της δεξτρόζης, οι μαλτοδεξτρίνες και τα δημητριακά που αποτελούν βάση για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών. Αυτά τα συστατικά είναι τόσο επεξεργασμένα από τις διαδικασίες βιομηχανικής μεταποίησης, τα οποία σύμφωνα με μελέτες Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των τροφίμων χάνουν την αλλεργιογόνο δράση τους.

Καταναλωτές διαμαρτύρονται συχνά για τα τρόφιμα «χωρίς γλουτένη» ότι τα συστατικά τους περιέχουν εν τέλει γλουτένη. Η επισήμανση των συστατικών που περιέχουν γλουτένη, όπως «τροποποιημένο άμυλο» (από σιτάρι), απαιτείται από το νόμο, ακόμη και αν η περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι κάτω από 20mg ανά κιλό. Οι κατασκευαστές πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το όριο αυτό τηρείται, για παράδειγμα, με ειδική επεξεργασία του εκάστοτε αμύλου.

Η ανεκτή πρόσληψη σε γλουτένη, για όσους έχουν δυσανεξία, πρέπει να μην  υπερβαίνει το όριο των 20 mg ανά κιλό τροφής και αυτή η ποσότητα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μόνο σε εξαιρετικά ευαίσθητα άτομα.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, πρέπει πρώτα να εξεταστείτε για να την επιβεβαιώσετε με διάγνωση. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει να αποφεύγετε όλες τις μορφές της γλουτένης.

Δεύτερον, θα πρέπει να επισκευάσετε το έντερο και να ανοικοδομήσετε την εντερική χλωρίδα με φιλικά βακτήρια καταναλώνοντας πρεβιοτικά και προβιοτικά. Τα πρεβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών παρέχοντας παράλληλα καλύτερο περιβάλλον για την επιβίωση και ανάπτυξη των προβιοτικών. Το Molkosan είναι ένα εξαιρετικό προϊόν για να ξεκινήσει η αποκατάσταση του εντερικού ιστού και η ανοικοδόμηση της εντερικής χλωρίδας.

Τρίτον, το Bio-Strath μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων ελλείψεων που προκαλούνται από την κοιλιοκάκη. Το Bio-Strath είναι συμπλήρωμα διατροφής με εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη πλασμολυμένη μαγιά, η οποία περιλαμβάνει σύμπλεγμα βιταμινών Β και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη φυσική παραγωγή φιλικών εντερικών βακτηρίων και τη διατήρηση της ενέργειας και της υγείας του νευρικού συστήματος.

Τέλος, υποστηρίξτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με Echinaforce. Όταν αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες με οποιαδήποτε μορφή αποτοξίνωσης (σε αυτή την περίπτωση από τη γλουτένη) απαιτείται και μεγαλύτερη προσπάθεια από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να ανταπεξέλθει στις αλλαγές αυτές.

Όσον αφορά στη διατροφή, αναζητήστε τρόφιμα που είναι εύπεπτα και πλούσια σε ένζυμα, όπως φυσικοί χυμοί, λαχανικά, φύτρες και φυσικό φυστικοβούτυρο.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμένα *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Veuillez introduire les charactères de cet

Read more:
Ginkgo biloba – η σημαντικότερη από τις φυσικές θεραπευτικές ουσίες

Η θεραπευτική χρήση του Ginkgo biloba  ξεκινά σχεδόν πριν 5000 έτη στην Κινέζικη ιατρική. Οι καρποί του χρησιμοποιούνταν συνήθως για...

Close