Μπορεί η αρρενωπότητα να εμποδίζει την ποιότητα του ύπνου;

Χαλαρωτικό


Μαρία Κολοκυθά, Φαρμακοποιός MSc


04 Οκτωβρίου 2022

Σύμφωνα με κλινική μελέτη το 62% των ενήλικων δυσκολεύεται να κοιμηθεί καλά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με μόλις το 10% να δηλώνει ότι κοιμάται εξαιρετικά δίχως προβλήματα. [1] Πολλοί παράγοντες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου αρκεί να τηρηθούν. Ωστόσο πρόσφατη μελέτη συσχέτισε την αρρενωπότητα με στερεότυπα που αφορούν τις συνήθειες του ύπνου ενός άνδρα και κατέδειξε ότι πιο «αρρενωπός» θεωρείται αυτός που ξενυχτάει και κοιμάται λίγες ώρες κάθε μέρα ενώ λιγότερο «αρρενωπός» ο άνδρας που συνηθίζει να πηγαίνει κάθε βράδυ νωρίς για ύπνο και να κοιμάται επαρκώς. [8] Η «ιδέα-στερεότυπο» ότι ο άνδρας που κοιμάται λιγότερο αναδεικνύει την υπεροχή του και είναι περισσότερο αρρενωπός αποτυπώθηκε έντονα μαζί με την ανησυχία αρνητικών επικρίσεων σε κάθε αντίθετη περίπτωση. Οι επιστήμονες επισήμαναν πως η έλλειψη ύπνου συμβάλλει σημαντικά σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας και είναι ιδιαίτερα επιζήμια η εν λόγω τακτική, με τους άνδρες που την ακολουθούν να παραμένουν αρνητικοί στο να διαφοροποιηθούν ή στο να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, αδιαφορώντας για τα οφέλη του επαρκή και ποιοτικού ύπνου.

Οι άνδρες κοιμούνται περισσότερο από τις γυναίκες;

Από τα μέχρι τώρα ευρήματα, οι άνδρες κοιμούνται λιγότερο κατά μέσο όρο τη νύχτα από ότι οι γυναίκες. [2]

Πιθανές αιτίες:

Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην αϋπνία εξαιτίας της σύνδεσης του ύπνου με την τεστοστερόνη. Η συσχέτιση της αρρενωπότητας με τον ύπνο έρχεται να προστεθεί στις πιθανές αίτιες έλλειψης ύπνου με επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία των ανδρών Επιπρόσθετες αιτίες είναι:

Η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ, η οποία ενδέχεται να διαταράξει τον ύπνο τους [3]
Οι άνδρες είναι πιθανό να καθυστερήσουν να πάνε για ύπνο προκειμένου να εντάξουν κι άλλες δραστηριότητες μέσα στη νύχτα π.χ. (παρακολούθηση τηλεόρασης, άσκηση) [4]
Οι γυναίκες κοιμούνται περισσότερο το μεσημέρι [5]
Ο χρόνος εργασίας και τα ταξίδια διαρκούν περισσότερο για τους άνδρες [6]
Οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια σε θέματα ύπνου [7]

Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική υγεία και τη συναισθηματική ευεξία. Τα οφέλη του ποιοτικού ύπνου δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ σε δεύτερη μοίρα. Η ποιοτική ανάπαυση σε τακτική βάση δεν είναι απλώς καλή συνήθεια, είναι κυριολεκτικά απαραίτητη! Η σταθερή μείωση της ποσότητας και ποιότητας του ύπνου επί μεγάλο χρονικό διάστημα ανεξάρτητα από την παρουσία ή απουσία εμφανούς αιτίου μπορεί να θεωρηθεί αϋπνία.

Πως να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα αϋπνίας;

Η αϋπνία μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με τεχνικές γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας. Ο ιατρός θα εξατομικεύσει και θα προσαρμόσει τις υφιστάμενες θεραπείες ανάλογα με τις αιτίες και τη διάγνωση του ασθενή. Ωστόσο απλές αλλαγές στις συνήθειες μας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου μας:

Ορίστε πρόγραμμα ύπνου δημιουργώντας χαλαρωτική νυχτερινή ρουτίνα. Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα περίπου κάθε ημέρα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα εάν είναι δυνατό. Προσπαθήστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί ακόμα κι αν δεν έχετε τις ίδιες υποχρεώσεις κάθε μέρα, «ρυθμίζοντας» έτσι το βιολογικό σας ρολόι. Εάν βρείτε ευκαιρία μέσα στην ημέρα να κοιμηθείτε για λίγο κάντε το. Ο σύντομος ύπνος ακόμα και για 20 λεπτά μπορεί να συμβάλλει στην αυτορρύθμιση του σώματός σας.

Ελέγξτε το περιβάλλον και τη θερμοκρασία του δωματίου σας. Διατηρήστε μια άνετη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο. Οι ακραίες θερμοκρασίες ενδέχεται να διαταράξουν τον ύπνο ή να σας αποτρέψουν από το να κοιμηθείτε.

Απενεργοποιήστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μετά τις 9.30 το βράδυ. Το φως που εκπέμπει η οθόνη της τηλεόρασης και του κινητού μπορούν να αναστατώσουν τον κιρκάδιο ρυθμό - το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας.

Περιορίστε ιδίως το βράδυ τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά (καφές, τσάι, coca cola, μαύρη σοκολάτα) και την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού. Αρκεστείτε στην κατανάλωση ποτών χωρίς καφεΐνη όπως το bambu διότι η καφεΐνη έχει διεγερτική δράση και επιλέξτε ελαφρύ, μικρής ποσότητας βραδινό γεύμα.

Η A.Vogel προτείνει

Τα συμπληρώματα διατροφής από φρέσκα βότανα βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Τα φρέσκα βότανα βαλεριάνα και λυκίσκος που περιέχονται με τη μορφή βάμματος στο φυτικό συμπλήρωμα διατροφής Dormeasan® της Ελβετικής εταιρίας A. Vogel, ομαλοποιούν τον ύπνο και συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητάς του. Ο λυκίσκος καταπραΰνει την ένταση και το άγχος, ομαλοποιεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με το στρες. Η βαλεριάνα είναι βότανο με χαλαρωτικές και νευροτονωτικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για να μειώσει την αϋπνία, την υπερδιέγερση και το άγχος ενώ είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

 

ΠΗΓΕΣ:

  1. https://www.usa.philips.com/c-dam/b2c/master/experience/smartsleep/world-sleep-day/2019/2019-philips-world-sleep-day-survey-results.pdf
  2. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0003122412472048
  3. https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/healthandsocialcare/drugusealcoholandsmoking/datasets/adultdrinkinghabits
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4164903/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4164903/
  6. https://www.ons.gov.uk/employmentandlabourmarket/peopleinwork/earningsandworkinghours/articles/genderdifferencesincommutetimeandpay/2019-09-04
  7. https://www.menshealthforum.org.uk/key-data-understanding-health-and-access-services
  8. https://www.journals.uchicago.edu/doi/10.1086/711758